Isprobajte recept za popularan Dubai čizkejk sa pistaćima.

Sastojci:
Za podlogu:
- 160 g mliječne čokolade
- 300 g kadaifa (tanko rezanih traka tijesta, može se naći zamrznut u prodavnicama orijentalne hrane)
- 2–3 kašike putera
- 200 g paste od pistaća
- 2 kašike mljevenih pistaća
- 2 kašike tahinija (pasta od susama)
Za krem:
- 200 ml slatke pavlake
- 160 g bijele čokolade
- 1 kašika paste od pistaća
- ½ šolje prah šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 600 g krem sira
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g mliječne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Dubai čizkejk je raskošan desert koji mami na prvi zalogaj – topi se u ustima, a pritom izgleda kao iz orijentalne poslastičarnice. Spoj karamelizovanog kadaifa, kreme sa pastom od pistaća i čokoladne glazure stvara harmoniju ukusa kojoj je teško odoljeti. Ovaj kolač je idealan za svečane prilike, ali i za trenutke kada želite da sebi priuštite nešto posebno.
Otopite mliječnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na kratkim intervalima. Kalup za čizkejk obložite papirom za pečenje. Sipajte istopljenu čokoladu u kalup i ravnomjerno je razmažite u tankom sloju. Stavite u frižider da se potpuno stegne.
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Otopite bijelu čokoladu i ostavite je da se malo prohladi. U šlag dodajte bijelu čokoladu, pastu od pistaća, vanilu, prah šećer i krem sir. Dobro mutite dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Rasporedite krem ravnomjerno preko podloge i poravnajte. Lagano pritisnite kašikom da nema vazdušnih džepova.
Kadaif isjeckajte na manje komade makazama ili rukama. Pržite u tiganju na puteru dok ne porumene i postanu hrskavi. Sklonite sa vatre, dodajte pastu od pistaća, tahini i mljevene pistaće, pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Izvadite kalup iz frižidera i preko fila ravnomjerno rasporedite kadaif smjesu, pritisnite kašikom ili dnom čaše da podloga bude čvrsta i kompaktna. Vratite u frižider.
Zagrijte pavlaku do ključanja, ali nemojte da provri. Dodajte sitno sjeckanu mliječnu čokoladu, ostavite da stoji minut-dva, pa miješajte dok ne dobijete sjajni ganache. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte preko kadaifa. Lagano protresite kalup da se glazura ravnomjerno rasporedi.
Prekrijte tortu folijom ili poklopcem i ostavite u frižider preko noći da se lijepo stegne i ukusi povežu.
(Lepa i srećna/Mondo)