• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept za Dubai čizkejk

Isprobajte recept za popularan Dubai čizkejk sa pistaćima.

  Dubai čizkejk Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Za podlogu:

  • 160 g mliječne čokolade
  • 300 g kadaifa (tanko rezanih traka tijesta, može se naći zamrznut u prodavnicama orijentalne hrane)
  • 2–3 kašike putera
  • 200 g paste od pistaća
  • 2 kašike mljevenih pistaća
  • 2 kašike tahinija (pasta od susama)

Za krem:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 160 g bijele čokolade
  • 1 kašika paste od pistaća
  • ½ šolje prah šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 600 g krem sira

Za čokoladnu glazuru:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Dubai čizkejk je raskošan desert koji mami na prvi zalogaj – topi se u ustima, a pritom izgleda kao iz orijentalne poslastičarnice. Spoj karamelizovanog kadaifa, kreme sa pastom od pistaća i čokoladne glazure stvara harmoniju ukusa kojoj je teško odoljeti. Ovaj kolač je idealan za svečane prilike, ali i za trenutke kada želite da sebi priuštite nešto posebno.

Savjet:

Ako ne možete da pronađete kadaif, možete ga zamijeniti prženim kukuruznim pahuljicama pomiješanim sa pastom od pistaća – dobićete zanimljivu i hrskavu varijantu. 

Otopite mliječnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na kratkim intervalima. Kalup za čizkejk obložite papirom za pečenje. Sipajte istopljenu čokoladu u kalup i ravnomjerno je razmažite u tankom sloju. Stavite u frižider da se potpuno stegne.

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Otopite bijelu čokoladu i ostavite je da se malo prohladi. U šlag dodajte bijelu čokoladu, pastu od pistaća, vanilu, prah šećer i krem sir. Dobro mutite dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Rasporedite krem ravnomjerno preko podloge i poravnajte. Lagano pritisnite kašikom da nema vazdušnih džepova.

Kadaif isjeckajte na manje komade makazama ili rukama. Pržite u tiganju na puteru dok ne porumene i postanu hrskavi. Sklonite sa vatre, dodajte pastu od pistaća, tahini i mljevene pistaće, pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Izvadite kalup iz frižidera i preko fila ravnomjerno rasporedite kadaif smjesu, pritisnite kašikom ili dnom čaše da podloga bude čvrsta i kompaktna. Vratite u frižider.

Zagrijte pavlaku do ključanja, ali nemojte da provri. Dodajte sitno sjeckanu mliječnu čokoladu, ostavite da stoji minut-dva, pa miješajte dok ne dobijete sjajni ganache. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte preko kadaifa. Lagano protresite kalup da se glazura ravnomjerno rasporedi.

Prekrijte tortu folijom ili poklopcem i ostavite u frižider preko noći da se lijepo stegne i ukusi povežu.

(Lepa i srećna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop