Kuhinja

Američke palačinke sa šunkom i mladim lukom

Autor Aleksandra Ljubičić

Američke palačinke sa šunkom i mladim lukom su savršeno mekane i idealne za doručak.

Američke palačinke sa šunkom i mladim lukom
Izvor: Printscreen/Youtube/Alina FooDee

Sastojci:

  • 250 g toplog kefira ili jogurta
  • 0,5 kašičice soli
  • Prstohvat šećera
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • 0,5 kašičice sode bikarbone (ili 1 kašičica praška za pecivo)
  • 100 g šunke, slanine ili kobasice (sitno sjeckano)
  • 2–3 struka mladog luka (sitno sjeckano)
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako volite američke palačinke, ali biste ih rado probali u slanoj verziji – ovo je pravi recept za vas. Kombinacija šunke i mladog luka daje im pun ukus, a mekana i vazdušasta tekstura ostaje ista kao kod klasičnih. Ove palačinke su odlične za doručak, užinu ili čak posluženje gostima uz neki dobar namaz.

Savjet:

Ako volite bogatiji ukus, možete dodati i malo rendanog kačkavalja u tijesto prije pečenja.

U činiji pomiješajte topli kefir ili jogurt sa solju, prstohvatom šećera i jajetom. Dobro umutite. Dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom (ili praškom za pecivo) i promiješajte dok ne dobijete glatko, gusto tijesto. Umiješajte sitno sjeckanu šunku (ili kobasicu/slaninu) i mladi luk. Ostavite tijesto da odstoji 5–10 minuta.

U tiganju zagrijte malo ulja. Kašikom spuštajte male količine tijesta i pecite na srednjoj temperaturi, dok ne porumene s obje strane. Ređajte ih na ubrus da upiju višak masnoće.

Poslužite ih uz jogurt, pavlaku ili neki domaći sos.

Bonus video