Kuhinja

Savršena večera: Salata krcata povrćem sa prelivom od grožđa i meda

Autor Vesna Kerkez

Salata od povrća sa prelivom od grožđa i meda je osvježavajuća i hrskava, idealna za vrele dane.

Izvor: prt scr / yt/ Jen's Kitchen

Sastojci:

  • 1 krastavac, isječen na kolutiće
  • 2 šargarepe isječene na kolutiće
  • 240 g isjeckanog ljubičastog kupusa
  • 240 g isjeckanog običnog kupusa
  • 1/2 crvene jabuke, isječene na kolutove
  • 1/2 zelene jabuke isječene na kolutove
  • šaka isječenih listova zelene salate
  • šaka iskidanih listova kelja
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli i bibera
  • sok od polovine limuna

Za preliv:

  • 10 bobica grožđa
  • 2 kašičice meda
  • 1/2 zelene jabuke
  • 1/2 crvene jabuke
  • 1/2 kuvane cvekle
  • sok od pola limuna
Zašto je korisno da jedete kupus?

Kupus je niskokalorična namirnica, bogata vitaminima i mineralima. Sadrži velike količine vitamina C, K, vlakana i fitonutrijente poput glukozinolata.

Recept za salatu s povrćem i prelivom od grožđa i meda:

Kako biste napravili salatu, prvo isjeckajte sastojke i prebacite ih u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite, i prelijte sokom od limuna. Dobro promiješajte rukom i ostavite u frižideru.

Zatim napravite preliv za salatu. Sve sastojke za preliv izblendirajte, dok ne dobijete strukturu pirea. Zatim salatu izvadite iz frižidera i prelijte ovim dresingom. Po želji ukrasite sjemenkama bundeve. Uživajte! 

(MONDO/Stvar ukusa)