Ovaj sladoled od ananasa i mente pravo je ljetnje osvježenje u kućnoj varijanti.
Sastojci:
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 mala veza svježe nane (listovi)
- 2 kašike javorovog sirupa (ili meda)
- 200–250 g ananasa (svježeg ili iz konzerve, oceđenog)
- Po želji: sirova zrna kakaa ili čokoladne mrvice za dekoraciju
Priprema:
Kremast, lagan i bez mliječnih proizvoda, ovaj domaći sladoled spaja egzotični ukus ananasa sa svježinom nane, a pravi se bez aparata za sladoled.
Ubacite u blender ocijeđene komade ananasa, listove nane, kokosovo mlijeko i javorov sirup. Blendirajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Sipajte smjesu u plastičnu kutiju s poklopcem i stavite u zamrzivač na 2 sata.
Nakon 2 sata, izvadite smjesu, kratko odledite i ponovo je izblendajte kako biste razbili kristale. Vratite u kutiju i ponovo zamrznite još 1–2 sata. Po želji, ponovite postupak blendanja još jednom radi kremastije teksture. Na kraju umiješajte sirova zrna kakaa ili čokoladne mrvice, pa vratite sladoled u zamrzivač i ostavite preko noći. Sat vremena prije serviranja izvadite iz zamrzivača da omekša.
Poslužite u činiji ili kornetu i uživajte u domaćem sladoledu.
Bonus video