Kuhinja

Domaći sladoled od ananasa i mente

Autor Aleksandra Ljubičić

Ovaj sladoled od ananasa i mente pravo je ljetnje osvježenje u kućnoj varijanti.

Domaći sladoled od ananasa i mente
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 konzerva kokosovog mlijeka 
  • 1 mala veza svježe nane (listovi)
  • 2 kašike javorovog sirupa (ili meda)
  • 200–250 g ananasa (svježeg ili iz konzerve, oceđenog)
  • Po želji: sirova zrna kakaa ili čokoladne mrvice za dekoraciju

Priprema:

Kremast, lagan i bez mliječnih proizvoda, ovaj domaći sladoled spaja egzotični ukus ananasa sa svježinom nane, a pravi se bez aparata za sladoled.

Savjet:

Koristite što zreliji ananas za puniji ukus – ako koristite svež, prethodno ga kratko prokuvajte ako vam smeta njegova vlaknasta struktura.

Ubacite u blender ocijeđene komade ananasa, listove nane, kokosovo mlijeko i javorov sirup. Blendirajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Sipajte smjesu u plastičnu kutiju s poklopcem i stavite u zamrzivač na 2 sata.

Nakon 2 sata, izvadite smjesu, kratko odledite i ponovo je izblendajte kako biste razbili kristale. Vratite u kutiju i ponovo zamrznite još 1–2 sata. Po želji, ponovite postupak blendanja još jednom radi kremastije teksture. Na kraju umiješajte sirova zrna kakaa ili čokoladne mrvice, pa vratite sladoled u zamrzivač i ostavite preko noći. Sat vremena prije serviranja izvadite iz zamrzivača da omekša.

Poslužite u činiji ili kornetu i uživajte u domaćem sladoledu.

Bonus video