Italijanske krofnice su poput zalogajčića, možete da ih jedete posute šećerom u prahu ili prelivom po želji.
Sastojci:
- 120 ml vode
- 120 ml punomasnog mlijeka
- 8 kašika putera
- 1 kašičica šećera
- 0,25 kašičice soli
- 125 g univerzalnog brašna
- 4 velika jajeta, sobne temperature
- ulje za prženje
- 30 g šećera u prahu, za posipanje
Recept za italijanske krofnice:
Kako biste napravili ove krofne, prvo u velikoj šerpi od 3 litra pomiješajte vodu, mlijeko, puter, šećer i so. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri, često miješajući. Sklonite sa vatre i umiješajte brašno. Kada se sve sjedini, vratite šerpu na srednju vatru i neprestano miješajte još 1 do 2 minuta da biste oslobodili višak vlage i djelimično skuvali brašno. Tijesto će izgledati glatko, a na dnu šerpe će se formirati tanak film.
Prebacite tijesto u veliku posudu i mikserom mutite srednjom brzinom 1 minut da se smjesa malo ohladi. Dodajte 4 jajeta, dodajući ih jedno po jedno. Kada se sva jaja sjedine, mutite još jedan minut dok tijesto ne postane glatko. Prebacite tijesto u poslastičarsku posudu sa otvorom od 1,2 cm.
Zagrijte ulje i ubacite tijesto dužine 2,5 cm u vruće ulje, tako da ga brzo siječete dok ga ubacujete u ulje. Pržite ukupno 4-5 minuta, okrećući ih na pola pečenja, a zatim ih prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak ulja. Na kraju pospite šećerom u prahu prije serviranja.
(MONDO/Stvar ukusa)