• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept za originalne italijanske krofnice

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Italijanske krofnice su poput zalogajčića, možete da ih jedete posute šećerom u prahu ili prelivom po želji.

 Recept za originalne italijanske krofnice Izvor: prt scr / yt / Natashas Kitchen

Sastojci:

  • 120 ml vode
  • 120 ml punomasnog mlijeka
  • 8 kašika putera
  • 1 kašičica šećera
  • 0,25 kašičice soli
  • 125 g univerzalnog brašna
  • 4 velika jajeta, sobne temperature
  • ulje za prženje
  • 30 g šećera u prahu, za posipanje
Napravite glazuru po želji:

Možete da napravite limun ili čokoladnu glazuru. Za limun glazuru potreban vam je sok od 1 limuna i 200 g šećera u prahu. Pomiješajte i prelijte preko krofnica i ostavite da se stegne.

Za čoko glazuru otopite 150 ml čokolade za kuvanje na pari i 100 ml mlijeka. Pomiješajte pa prelijte preko krofnica i ostavite da se stegne.

Recept za italijanske krofnice:

Kako biste napravili ove krofne, prvo u velikoj šerpi od 3 litra pomiješajte vodu, mlijeko, puter, šećer i so. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri, često miješajući. Sklonite sa vatre i umiješajte brašno. Kada se sve sjedini, vratite šerpu na srednju vatru i neprestano miješajte još 1 do 2 minuta da biste oslobodili višak vlage i djelimično skuvali brašno. Tijesto će izgledati glatko, a na dnu šerpe će se formirati tanak film.

Prebacite tijesto u veliku posudu i mikserom mutite srednjom brzinom 1 minut da se smjesa malo ohladi. Dodajte 4 jajeta, dodajući ih jedno po jedno. Kada se sva jaja sjedine, mutite još jedan minut dok tijesto ne postane glatko. Prebacite tijesto u poslastičarsku posudu sa otvorom od 1,2 cm.

Pročitajte još

Zagrijte ulje i ubacite tijesto dužine 2,5 cm u vruće ulje, tako da ga brzo siječete dok ga ubacujete u ulje. Pržite ukupno 4-5 minuta, okrećući ih na pola pečenja, a zatim ih prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak ulja. Na kraju pospite šećerom u prahu prije serviranja. 

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop