Kuhinja

Ručak za pola sata: Pileći medaljoni u kikiriki sosu

Sočni pileći medaljoni u kikiriki sosu gotovi su za pola sata.

Pileći medaljoni u kikiriki sosu
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea (ili batak bez kosti)
  • So, biber po ukusu
  • 1 kašika ulja

Za sos:

  • 2 kašike kikiriki putera 
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika meda
  • 1 čen bijelog luka (sitno isjeckan)
  • 1 kašičica sirćeta (ili limunovog soka)
  • 100 ml vode
  • Po želji: malo čili pahuljica

Priprema:

Brz ručak za piletinu u sosu iz jednog tiganja, a ukus kao iz azijskog restorana. Nema pohovanja, nema duge pripreme – samo par sastojaka i gotovi ste za pola sata.

Savjet:

Koristite glatki, nezaslađeni kikiriki puter – daje najčistiji ukus bez dodatnih aroma.

Isjecite pileće meso na manje medaljone. Posolite, pobiberite i kratko propržite na ulju dok ne dobije zlatnu boju.

U posebnoj činiji pomiješajte sve sastojke za sos. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad je meso gotovo, smanjite vatru i prelijte ga sosom. Kuvajte još 5–7 minuta dok se ne zgusne. Po želji pospite sjeckanim kikirikijem i svježim peršunom.

Ovo jelo se odlično slaže sa pirinčem, nudlama ili grilovanim povrćem.

(Stvar ukusa/Mondo)