Spoj čokolade i nes kafe u ovom čizkejku donosi bogat, kremast i nezaboravan ukus.
Sastojci:
Podloga:
- 200 g keksa
- 1 kašika gorkog kakaa
- 60 g rastopljenog putera
- 50 ml jake kafe
Fil:
- 2 kašike instant kafe
- 70 g šećera
- 60 g kukuruznog skroba
- 400 ml mlijeka
- 200 ml zaslađene pavlake za šlag
- 100 g crne čokolade
Preliv:
- 2 kašike šećera
- 2 kašike instant kafe
- 2 kašike vode
Za posipanje:
- Kakao po ukusu
Priprema:
Spoj bogate čokolade i blage arome nes kafe čini ovaj čizkejk posebnom poslasticom koja se lako pravi, a oduševiće sve ljubitelje kafe i čokolade.
Usitnite keks i pomiješajte ga sa kakaom, rastopljenim puterom i kafom da dobijete ujednačenu masu. Utisnite je na dno kalupa za čizkejk i ostavite u frižider da se stegne.
U šerpi zagrijte mlijeko sa šećerom i instant kafom, pa dodajte kukuruzni skrob razmućen u malo hladnog mlijeka. Miješajte dok se fil ne zgusne. Skinite sa vatre i umiješajte sitno isjeckanu crnu čokoladu dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se fil malo ohladi. Umutite zaslađenu pavlaku za šlag i pažljivo je umiješajte u ohlađeni fil. Fil rasporedite preko podloge od keksa i vratite u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Za preliv, zagrijte šećer, instant kafu i vodu dok se šećer ne rastvori i ostavite da se ohladi. Prije serviranja prelijte tortu pripremljenim prelivom i pospite kakaom po vrhu.
(Stvar ukusa/Mondo)