Kuhinja

Čokoladni čizkejk sa nes kafom

Spoj čokolade i nes kafe u ovom čizkejku donosi bogat, kremast i nezaboravan ukus.

Čokoladni čizkejk sa nes kafom
Izvor: Printscreen/Youtube/Ricette dolce facili

Sastojci:

Podloga:

  • 200 g keksa
  • 1 kašika gorkog kakaa
  • 60 g rastopljenog putera
  • 50 ml jake kafe

Fil:

  • 2 kašike instant kafe
  • 70 g šećera
  • 60 g kukuruznog skroba
  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml zaslađene pavlake za šlag
  • 100 g crne čokolade

Preliv:

  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike instant kafe
  • 2 kašike vode

Za posipanje:

  • Kakao po ukusu

Priprema:

Spoj bogate čokolade i blage arome nes kafe čini ovaj čizkejk posebnom poslasticom koja se lako pravi, a oduševiće sve ljubitelje kafe i čokolade.

Savjet:

Koristite jaku, kvalitetnu instant kafu kako bi aroma bila intenzivnija, a čizkejk još ukusniji.

Usitnite keks i pomiješajte ga sa kakaom, rastopljenim puterom i kafom da dobijete ujednačenu masu. Utisnite je na dno kalupa za čizkejk i ostavite u frižider da se stegne.

U šerpi zagrijte mlijeko sa šećerom i instant kafom, pa dodajte kukuruzni skrob razmućen u malo hladnog mlijeka. Miješajte dok se fil ne zgusne. Skinite sa vatre i umiješajte sitno isjeckanu crnu čokoladu dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se fil malo ohladi. Umutite zaslađenu pavlaku za šlag i pažljivo je umiješajte u ohlađeni fil. Fil rasporedite preko podloge od keksa i vratite u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.

Za preliv, zagrijte šećer, instant kafu i vodu dok se šećer ne rastvori i ostavite da se ohladi. Prije serviranja prelijte tortu pripremljenim prelivom i pospite kakaom po vrhu.

(Stvar ukusa/Mondo)