Francuski specijalitet, za jutro, podne, veče...
Sastojci:
Testo:
3 šolje brašna
150 g hladnog putera
2 jajeta
3 kašike hladne vode
1/2 kašičice soli
1 kašičica sušenog bosiljka (ili origana)
Fil:
300 g zaleđenog spanaća
3 šolje usitnjenog feta sira
3 jajeta
1 kašika maslinovog ulja
4 kašike jogurta
1/2 kašičice soli
1/2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 šolje rendanog parmezana
1/3 kašičice mlevenog bibera
Priprema:
Umesiti brašno, so, i hladan puter u sipkavu smesu. Dodati jaja, bosiljak i vodu i sve dobro zamesiti. Oblikovati u jufku, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Odmrznut spanać dobro ocediti i pomešati sa maslinovim uljem, jogurtom, fetom, jajima, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so, parmezan i biber i staviti u frižider. Uključiti rernu na 220 stepeni C. Testo razviti i obložiti okruglu tepsiju (da viri preko ivica 2 cm). Na par mesta izbockati viljuškom. Sipati smesu od sira i spanaća, poravnati, a višak testa saviti na unutra. Peći otprilike 45 minuta (paziti da se ne prepeče). Malo prohladiti i odmah služiti.