• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosto se lijepi se za prste! Pečeno pile sa aromom bijelog luka

Autor mondo.rs

Nikad ukusnije pilence, probajte obavezno!

 Prosto se lijepi se za prste! Pečeno pile sa aromom bijelog luka Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/bhofack2

Sastojci:

1 pile od 1,5 kg

7 čenova bijelog luka

1 grančica ruzmarina

1 kg paradajza

3 kašike maslinovog ulja

majčina dušica

kadulja

2 glavice crnog luka

1 lovorov list

so

biber

Priprema:

Pile posoliti i pobiberiti iznutra. Unutra staviti 1 cijeli oljušteni čen bijelog luka i majčinu dušicu. Staviti ga u posudu za pečenje, pa okolo poslagati 5 neoljuštenih čenova bijelog luka. Zaliti kašikom ulja, posoliti, pobiberiti i posuti majčinom dušicom. Staviti u hladnu rernu, uključiti na 200 stepeni C i peći 75 minuta (povremeno podlivajući vodom, a zatim i sokom od pečenja). Preostalo ulje zagrijati u tiganju, pa prpržiti isjeckan crni luk. Umiješati oljušten i isjeckan paradajz, isjeckan čen bijelog luka i malo šećera. Posoliti, pobiberiti i umiješati začinsko bilje (zavezano u svežanj). Kad smjesa provri, smanjiti temperaturu i kuvati 20-ak minuta, miješajući. Izvaditi začinsko bilje. U posudu u kojoj se peklo pile sipati 1 dl hladne vode i zagrijavati uz miješanje. Bijeli luk iz posude izgnječiti, da izađe omekšala sredina. Prokuvati sok od pečenja da se zgusne, pa ga pomiješati s paradajzom. Kratko zajedno prokuvati i začiniti po potrebi. Pile služiti vruće, s prilogom od sosa od paradajza.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop