Recept koji nikoga nije ostavio ravnodušnim
Nosi naziv kao popularna salata - Kapreze, a ukus...
Pravi se vrlo lako, savršena poslastica za istinske "čokoljupce".
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera
200 g putera
200 g tamne čokolade
250 g krupno mljevenih badema
1 vanilin šećer
malo soli
Priprema:
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno miješenje da se ne stvori korica. Pjenasto umiješati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno miješanje. Dodati rastopljenu čokoladu. Pjenasto umutiti bjelanca uz prstohvat soli. Lagano pomiješati te dvije smjese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazan puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.