Kuhinja

Najbolja torta koju ste ikada probali! Bez brašna, čista čokolada!

Autor Maja Gašić

Recept koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Adam Calaitzis

Nosi naziv kao popularna salata - Kapreze, a ukus...

Pravi se vrlo lako, savršena poslastica za istinske "čokoljupce".

Sastojci:

5 jaja

200 g šećera

200 g putera

200 g tamne čokolade

250 g krupno mljevenih badema

1 vanilin šećer

malo soli

Priprema:

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno miješenje da se ne stvori korica. Pjenasto umiješati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno miješanje. Dodati rastopljenu čokoladu. Pjenasto umutiti bjelanca uz prstohvat soli. Lagano pomiješati te dvije smjese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazan puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.