Dukan dijeta je prije nekoliko godina osvojila Srbiju, a evo kako da napravite slatkiš po principima ovog režima ishrane.
Sastojci:
Podloga:
3 kašike ovsenih mekinja
4 jajeta
vještački zaslađivač u prahu (slatkoće kao 4 kašike šećera)
75 ml obranog mlijeka
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
cimet
Fil:
300 ml malomasnog krem sira
300 ml malomasne kisele pavlake
1 kesica bezbojnog želatina
vještački zaslađivač
sok od 1 limuna
Ostalo:
1 kesica crvenog želatina
malo višanja
Priprema:
Mlijeko zagrijati, dodati mekinje i sačekati 10-ak minuta da nabubre, a masa se malo prohladi. Zatim, dodati zaslađivač i promiješati. Dodati kakao i žumanjca, dobro izmiješati i dodati prašak za pecivo i cimet. U drugoj posudu umutiti bjelanca u snijeg i, na kraju, sve lagano sjediniti. Smjesu izliti u pripremljen pleh i peći 10-ak minuta u rerni zagrijanoj na 230 stepeni C do 250. Fil: U sir dodati zaslađivač, fino umutiti, pa dodati pavlaku i, na kraju, sok od limuna. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa i njega dodati. Preliti preko ohlađene podloge (prethodno uokvirene obručem). Crveni želatin pripremiti sa višnjama i, dok se još nije stegao, preliti preko fila. Staviti u frižider da se stegne i služiti hladno.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.