Recept kojem ćete se uvijek vraćati.
Sastojci:
4 kg šljiva
2 kg šećera
200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Šljive oprati, očistiti od koštica i samljeti na mašini za meso. Dodati šećer, izmješati i staviti u dublju posudu. Rernu uključiti na najjače i staviti voćnu kašu da se krčka. Povremeno promiješati, na oko 15 minuta. Poslije sat vremena provjeriti da li se voće dovoljno zapeklo (ako nije, ostaviti još pola sata). Kad je džem gotov, izvaditi iz rerne i, dok je još vruć, umiješati čokoladu izlomljenu na komadiće. Promiješati da se sve sjedini. Mlak džem sipati u čiste, osušene i hladne tegle, pa vratiti u rernu da se uhvati korica. Ostaviti da odstoji do sutradan. Hermetički zatvoriti i ostaviti na tamnom mjestu.
Džem je još bolji ako mu dodate i malo ruma, ali vodite računa, ovakva zimnica nije za djecu!Pratite
Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.