Greška opasna po zdravlje

Zbog jedne greške koju svi pravimo riža postaje otrov: Uradite sljedeću stvar i izbjegnite je!

Autor Dragana Božić

Zbog jedne greške u načinu spremanja namirnica koja se konzumira širom svijeta postaje otrov!

Izvor: Guliver/Getty Images/serezniy

Riža je jedna od najkonzumiranijih namirnica na svijetu i inače je veoma zdrava jer sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka. Međutim, u odnosu na druge namirnice sadrži i veoma visok nivo arsena, a zbog jedne greške u načinu priprema postaje pravi otrov.

Naučne studije utvrdile su da postoji veza između unosa riže i smrtnosti od posljedica kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su ljudi počeli sve više da se interesuju kako da spriječe prevelik unos arsena iz riže.

Naučnici su istraživali i analizirali koji je najbolji način pripreme, odnosno kako izbaciti arsen, ali ne i hranljive sastojke.

Prema njihovim otkrićima, najbolje što možete da uradite je da u posudu stavite vodu i rižu u odnosu četiri prema jedan. Najprije sipajte vodu, pa kada proključa, dodajte rižu i kuvajte je oko pet minuta.

Jako je važno da nakon toga prospete ovu vodu jer se u njoj nalazi i veliki dio arsena, a zatim sipajte novu vodu, tako da odnos vode i riže bude dva prema jedan. Kuvajte je na tihoj vatri dok ne ispari veći dio vode.

Stručnjaci tvrde da je prosipanje prve vode prilikom kuvanja jako važno jer se na taj način izvlači oko 54 odsto arsena iz integralne, a 73 odsto arsena iz bijele riže.

(MONDO)

Tagovi