• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donald Saterlend snimao film u Jugoslaviji i zamalo umro na setu: Bio sam mrtav nekoliko sekundi (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Donald Saterlend, koji je preminuo danas u 89. godini, zajedno sa Klintom Istvudom, Telijem Savalasom i Donom Riklsom, snimao je 1969. godine film "Kelijevi heroji" u nekadašnoj Jugoslaviji.

 Donald Saterlend snimao film u Jugoslaviji i zamalo umro na setu Izvor: Metro Goldwyn Mayer / AFP / Profimedia

Tokom impresivne karijere u kojoj je glumio u velikom broju filmova, a jedan od njih "Kelijeve heroje", režisera Brajana Hatona, snimao je i u Jugoslaviji 1969. godine.

U pitanju je priča iz Drugog svjetskog rata u kojem grupa američkih vojnika od pijanog Nijemca sazna informacije o nacističkom zlatu sakrivenom iza neprijateljskih linija i naravno odluči da ode u nemoguću misiju da ga ukradu za sebe.

Saterlend je na tom filmskom setu doživio i jedno prilično neprijatno iskustvo, u kojem je skoro izgubio život. Razbolio se tokom snimanja od spinalnog meningitisa i pao u komu.

"Došao sam u Jugoslaviju na jednodnevno snimanje, a ostao šest sedmica. Odvezli su me u bolnicu - imao sam spinalni meningitis. Nisu imali antibiotike, pa sam pao u komu, a oni mi kažu da sam na nekoliko sekundi umro. Vidio sam plavi tunel i krenuo sam niz njega. Vidio sam i bijelo svjetlo. Ukopao sam se, nisam htio ići - ali bilo je nevjerovatno primamljivo. Samo kažeš: 'A, s**** čovječe, zašto ne?'", rekao je Saterlend za "Ajriš Egzaminer".

Njegova tadašnja supruga Širli Daglas, koja je majka glumca Kifera Saterlenda i njegove sestre bliznakinje Rejčel, dobila je telegram u kojem joj je rečeno da odmah dođe u Jugoslaviju, uz upozorenje da neće možda zateći muža živog.

Na sreću, ozdravio je, ali Širli nije uspjela da doputuje jer je uhapšena kod kuće u Los Anđelesu.

Naime, krajem 60-ih godina prošlog vijeka, Donaldova supruga je bila aktivistikinja za ljudska prava, pomagala je u prikupljanju sredstava za grupu Prijatelja crnih pantera, ali je FBI uhapsio nakon što je "pokušala da kupi ručne bombe koristeći ček na vlastito ime(!?)".

Kompletna situacija jako je zabavljala slavnog Klinta Istvuda, inače glavnog glumca u filmu "Kelijeva banda", koji je poznati protivnik pokreta za ljudska prava i uopšte i danas važi za jednog od najvećih konzervativaca u Holivudu uz pokojnog Džona Vejna.

Istvud se dok je saopštavao vijesti Saterlendu bukvalno valjao po podu bolnice od smijeha, a već naredne godine, pokojni Donald se razveo od Širli.

Film "Kelijeva banda" sniman je u našoj zemlji jer je JNA imala veliki broj tenkova "Šerman", koje su koristili američki vojnici u Drugom svjetskom ratu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop