Kultura

Roman "Gravitacije" Senke Marić promovisan u Vijećnici Banskog dvora (FOTO)

Autor Siniša Stanić

Roman "Gravitacije" književnice Senke Marić predstavljen je u srijedu uveče u Vijećnici Banskog dvora. Sa Senkom je o romanu razgovarala Marija Pejić.

Izvor: Imperativ

Događaj je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", a u saradnji sa Banskim dvorom - Kulturnim centrom.

"Gravitacije" su Senkin drugi roman, koji je objavljen nakon "Kintsugi tijela" za koji je dobila nagradu "Meša Selimović". Roman prati sudbine tri žene, a kako je Senka objasnila u "Gravitacijama" se mnogo više bavila likovima, pokušavala da ih učini cjelovitim, kompleksnim, te propita običaje i životne navike prije stotinjak godina u našim krajevima. "Gravitacije" imaju tri skoro pa ravnopravna lika Miku, Hibu i Đulsu, a priča pokušava obuhvatiti period od dvadesetih godina prošlog vijeka do danas. Željela je da zadrži autentičan govor tih žena, ali da roman bude savremen, te pokuša da adresira niz različitih tema u vezi s iskustvom bivanja ženom.

"Roman 'Gravitacije' nije autobiografski roman, mada se na određen način oslanja na neke momente koje sam ja prepoznavala kroz svoj život i kroz svoje djetinjstvo kao važne i formirajuće i onda sam ih uvukla u ovaj roman. Prethodni roman 'Kintsugi tijela' je ono što nazivamo autofikcijom, zasnovan je na ličnom iskustvu, a 'Gravitacije' iznose jednu sasvim drugačiju priču od one moje životne barem u nekom načelnom smislu, mada i tu ima dodirnih tački sa mojim životom. Mislim da mi šta god da pišemo govorimo na neki način o sebi, bilo da tretiramo lično iskustvo ili samo neke osjećaje koji su nam poznati. 'Gravitacije', to je knjiga koja govori o ženi koja se zove Mika i ona je u svojim četrdestim godinama. Mika je preživjela nesretni brak, ima kćerku i prilično je izgubljena u životu, ne može da nađe nikakav smisao. Taj smisao pokušava da pronađe na svim mogući mjestima, a prvenstveno u ljubavi koja ostaje neispunjena. Okreće se i praznovjerju, a najviše se okreće svojim dvjema, nenama, bakama koje su je odgojile i koje su dvije sasvim različite žene, pa tako predstavljaju dva poptuno suprotna principa", kazala je Senka Marić.

Senka Marić (1972, Mostar, BiH) književnica, autorka je tri zbirke pjesama i romana "Kintsugi tijela". Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada "Vitez/škinja poezije" 2013, prva nagrada "Zija Dizdarević" 2000, te nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internet portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi