Kultura

Kraj sezone u Narodnom pozorištu RS: Od žirija nagrade, od 44.000 gledalaca aplauz

Autor Dragana Božić

Narodno pozorište Republike Srpske je predstavom „Stranci u noći“, 22. juna, spustilo svoje zavjese za ovu sezonu, a u srijedu, 5. jula, završilo je i festivalsku sezonu sa predstavom „Gospođica“ na Pozorišnim /kazališnim igrama BiH u Jajcu.

Izvor: NPRS

Od septembra 2022. godine, kada je počela pozorišna sezona, izvedeno je 146 predstava na matičnoj sceni, a Narodno pozorište RS ugostio je i 16 ansambala. Uspješno je realizovano čak šest premijera, od kojih je opereta „Bastijen i Bastijena“ odlično prihvaćena od strane mlađe publike.

Predstava „Gospođica“, koja je premijerno izvedena na Dan pozorišta Republike Srpske 18. oktobra, bila je sjajan početak sezone i već je počela svoj uspješan festivalski život koji će se nastaviti i u sljedećoj sezoni. Premijera predstave „Lice“ produžila je aktivan život Scene „Petar Kočić“, a za premijeru Čehovljevog „Ivanova“ angažovana su nova, mlada lica koja su osvježila ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske u protekloj sezoni.

Koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske iznjedrila je premijeru „Urnebesna tragedija“ čime je uspješno ozvaničena saradnja između ove dvije pozorišne kuće, potpisana 2022. godine. Kako u Narodnom pozorištu Republike Srpske, predstava „Urnebesna tragedija“ je imala svoju premijeru i u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i izvođenja pred punim salama jednog i drugog pozorišta. Još jedna koprodukcija je imala svoj pečat u vidu premijere. Naime, koprodukcijom Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine i NPRS-a predstava „Hasanaginica“ bila je premijerno izvedena u oba pozorišta. Sve premijere su naišle na dobar odziv publike, kao i ostale predstave na repertoaru, te se Narodno pozorište Republike Srpske može pohvaliti sa ukupno 44 000 posjetilaca u ovoj sezoni".

"Gostovali smo u mnogim pozorištima i na mnogim festivalima u regionu, od Gradiške, Mostara, Jajca, Prijedora, Zenice, Sombora, Vranja, Zaječara, Beograda, kao i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Naši glumci su nagrađivani aplauzima i priznanjima. Predstava „Hrkači“ je i ove sezone imala posebne simpatije i nagrade kao i u proteklim sezonama. Na festivalu Dani komedije u Bijeljini je osvojila nagradu za najbolju predstavu Festivala, a Nikolina Friganović nagradu za najbolju glumicu. Posebno smo ponosni na „Gospođicu“ koja je ovjenčana nagradama za najbolju predstavu na festivalima u Gradišci i u Jajcu, a našoj prvakinji Slađani Zrnić su, takođe na oba festivala, dodijeljene nagrade za najbolje glumačko ostvarenje. Tu su i nagrade za kompoziciju, takođe za predstavu „Gospođica“, za scenografiju nagradu je dobila Dragana Purković Macan, kao i nagrada za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu, koja je uručena Željku Erkiću", saopštilo je pozorište RS.

Navode da su posebno ponosni na rad Simfonijskog orkestra NPRS-a jer su u ovoj sezoni imali i plodonosne koncerte, tri koncerta na matičnoj sceni i gostovanja u Novom Sadu, na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, i u Mostaru na „Šantićevim danima“. Sa Kamernim orkestrom NPRS-a i gostima otvorili su XXV Teatar fest „Petar Kočić“ uz prateći program svake večeri, a ovaj pozorišni događaj posjetilo je 1 800 gledalaca.

U martu tekuće godine potpisan je sporazum o saradnji između Nacionalnog dramskog pozorišta iz Rusije (Aleksandrinskog teatra) i Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje su potpisnici sporazuma Sergej Vitaljevič Jemeljanov, direktor Aleksandrinskog teatra i direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dijana Grbić, izrazili zajedničke želje da u okviru svojih aktivnosti razvijaju saradnju u oblasti kulture i umjetnosti.

Kraj sezone nosi još jednu koprodukciju, i to sa Pozorištem u Kopru (Gledališče Koper/Teatro di Capodistria), a rad na predstavi „Romeo i Julija“ Vilijama Šekspira počeo je krajem juna. Premijerom te predstave Narodno pozorište Republike Srpske će na svoj rođendan, 18. oktobra, početi novu, 94. sezonu po redu.

(Mondo)