• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Šta biva s društvom koje vode podobni (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Treća takmičarska predstava koju smo gledali na ovogodišnjem Teatar festu je Nušićev "Pokojnik" adaptiran od strane Egona Savina, a u izvođenju glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat.

 Teatar fest 2023. predstava Pokojnik Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Nakon Ateljea 212 i Narodnog pozorišta iz Niša, u četvrtak su se na 25. teatar festu "Petar Kočić" u Banjaluci publici predstavili i Crnogorci, predstavom "Pokojnik".

Savin je radnju “Pokojnika” smjestio u Podgoricu, u tridesete godine dvadesetog vijeka.

“U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razriješenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno”, kazao je reditelj.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Predstava se odlično uklopila u sloganu Teatar festa “između snoviđenja i stvarnosti”.

Likove koje igraju crnogorski glumci i danas možemo sresti na bitnim pozicijama u društvu. Marko Baćović odličan je u ulozi Spasoja koji se u svakoj prilici prilagođava isključivo sopstvenom interesu: tamo gdje je potrebno on ima lažni osmijeh, a ako treba da zaplače, spreman je da lako prolije suze.

To su ljudi koji su za svoj profit spremni da ožive mrtve, a žive proglase pokojnicima, sa osmijehom na licu.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

U društvu koje ismijava poštene i čestite ljude, podobni na kraju pobjeđuju.

Tu pronalazimo čvrstu vezu sa vremenom u kojem danas živimo. Poslovi koji se grade na rodbinskim vezama, a opstaju zahvaljujući “ministrovom bratu od tetke” i “zetu direktora preduzeća”.

Time nam poručuju da u takvom društvu nema mjesta poštenom i iskrenom čovjeku.
Slikovita je i deprimirajuća uloga medija kroz lik novinara-publiciste, koji radi “ispod ruke” za one koji mu ponude više novca.

“Nakon njegovih tekstova se i djedove kosti u grobu okreću”.

On je slobodan “novinar” ali ne radi za novine, već piše prema potrebi - od posmrtnih govora do jelovnika. Zavjetuje se i na ćutanje ako je dobro plaćen za čuvanje javne tajne.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Večeras u 20 časova u okviru Teatar festa gledamo SARTR iz Sarajeva i predstavu "Moj sin samo malo sporije hoda" u režiji Ivana Plazibata.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop