• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje je granica normalnosti i može li tradicija preživjeti u robotizovanom svijetu: „Rolerkoster“ otvorio Teatar fest

Autor Nikolina Damjanić

Komedijom „Rolerkoster“, beogradskog pozorišta „Atelje 212“ otvoren je takmičarski program 25. Teatar festa „Petar Kočić“ u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

 IMG-d2e39fccbeb90c32488a59e307115db4-V.jpg Izvor: NPRS

Riječ je o predstavi autorke Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj koja šaljivo kritikuje sve one opasnosti moderne tehnologije i života koje donosi bliska budućnost, ali i sadašnjost.

Kroz sukob dvije generacije, majke Ljiljane, koju maestralno tumači Dara Džokić - sa jedne strane i kćerke Ane, koju igra Katarina Marković, i njenih prijatelja - sa druge strane, prikazuje kako tehnologija napreduje, te način na koji joj se mlađi prilagođavaju dok stariji žele da ostave dašak onih starih, po njima, „normalnijih“ vremena.

Izvor: NPRS

Upravo je ta "granica normalnosti" tema koja se provlači kroz cijelu predstavu. Šta je mlađim likovima normalno – izvitopirena politička korektnost, robotizovani marketi, stanice... dok nasuprot Ljlijana pokušava da zadrži tradiciju i običaje koji nepovratno nestaju u modernom svijetu. Svijetu u kojem mašine zamjenjuju ljude, a ekrani su nam „najbolji“ prijatelji.

Odnos majke i kćerke dosta je blizak, uz male trzavice koje nastaju suprotnim pogledima na svijet. Kada Ana nakon svadbe se Jevrejinom, odlazi da živi u London, razbija se oblak komfora u kojem su obje do tada živjele. U majci se odjednom budi ljubav prema sopstvenoj religiji i vjeri, koju do tada nikad nije pokazivala. Od opasnosti da se ne zaboravi, pokušava na sve načine da zadrži tradicionalni duh u porodici.

Izvor: NPRS

Majka, prinuđena da sada posjećuje svoju kćerku, zeta i unuku u dalekoj metropoli, sa svakim novim dolaskom primorana je da se prilagođava tehnologiji koja je sve naprednija. Sve do života sa robotom po imenu Šila, kojeg je slikovito na sceni dočarao glumac Teodor Vinčič, a koji na kraju ispada njen jedini prijatelj sa kojim dijeli svakodnevne brige, ali i priče „iz starih boljih vremena“.

Predstavu upotpunjuju i Anini prijatelji, Svetlana i Emil, koji ipak usljed tehnološke revolucije, prikazuju tipične muško-ženske odnose, koji će uvijek zadržati svoju prirodu "čak i ako Zemlju zamijenimo Marsom".

Sala Narodnog pozorišta Republike Srpske bila je premala za sve zainteresovane gledaoce .

Izvor: NPRS

Večeras je na repertoaru druga takmičarska predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, Narodnog pozorišta iz Niša.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop