• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Između snoviđenja i realnosti": Izabrane predstave za Teatar fest "Petar Kočić"

Autor Nikolina Damjanić

Selekcijom na ovogodišnjem jubilarnom 25. Teatar festu „Petar Kočić“, koji će se održati od 5. do 11. juna 2023. godine izabrano je pet takmičarskih predstava i to iz Sarajeva, Niša, Beograda, Novog Sada i Podgorice.

 Lista predstava za Teatar Fest 2023 Izvor: Mondo - Nikolina Damjanić

Takmičarske predstave koje će se od 6. do 10. juna izvesti u Narodnom pozorištu Republike Srpske su: „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića (Narodno pozorište u Beogradu), "Moj sin samo malo sporije hoda" u režiji Ivana Plazibata (SARTR - Sarajevski ratni teatar), "San o zavičaju" Ivana Velisavljevića, a u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Niš), „Pokojnik“ u režiji Egona Savina (Narodno pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat) i “Rolerkoster“ autorki Jelene Kajgo, a u režiji Milice Kralj (Pozorište Atelje 212).

U čast nagrađenih predstava odigraće se i opera „Deca“, kompozitorke i rediteljke Irene Popović Dragović nastala po romanu Milene Marković, a koji je nagrađen NIN-ovom nagradom.

Slađana Zrnić, glumica Narodnog pozorišta i selektorka festivala drugu godinu zaredom kaže da je slogan ovogodišnjeg Teatar Festa - „Između snoviđenja i realnosti“.

„Sve predstave su u okviru te teme. Borimo se sa našom realnosti i ne razumijemo je. Mediji nas bombarduju informacijama koje ne možemo da procesuiramo. Ne znamo da li su istinite ili ih prihvatamo kao istinu. Sve predstave o kojim govorimo prelaze u neku viziju ili san. Nešto što mi zamišljamo da bi trebalo da bude, a što ne znači da je dobro. Ta spona između snoviđenja i realnosti karakteriše ovaj 21. vijek“.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Zrnićeva kaže da je proces selekcije za ovogodišnji festival bio lakši jer su se reditelji bavili vedrijim temama.

„Prvi razlog je korona, koja je zakomplikovala i osiromašila prošlogodišnju selekciju. Ove godine je bilo lakše, jer su se pozorišni radnici okrenuli vedrijim temama jednostavnijim produkcijama. Kreativnost je ove godine došla u prvi plan. Zadovoljna sam selekcijom“, kaže ona.

Zrnićeva kaže da su teme kojim se predstave bave raznovrsne, od rata, porodičnih odnosa do nasilja nad ženama.

„Ovaj put su ove teške teme lagodnije za gledanje. Upakovane su u drugu formu koja je lakša za gledaoce, a opet ima snažnu poruku. Predstava iz Sarajeva predstavlja porodičnu dramu. Drago mi je da iz Sarajeva dolazi predstava koja se ne bavi ratnom tematikom i što su se konačno izdigli iznad svega. 'San o zavičaju' je predstava je rađena po romanu, a napravljena po ideji pjesama Šabana Šaulića. Kamerno izvođena predstava. Glumački ansambl čine i tri banjalučka studenta koji su se zaposlili u teatru u Nišu. 'Rolerkoster'je odlična predstava o tome šta nas čeka u budućnosti. Atelje nastavlja u svom stilu. Jako je duhovita i topla predstava. Dara Džokić ima glavnu ulogu. Nova forma i kuriozitet festivala je 'Uspavanka za Aleksiju Rajčić'. Tema je o nasilju nad ženama koja je jako interesantno urađena. Selektovane predstave imaju dosta pjevačkih dionica“.

Zrnićeva otkriva da su pozorišta koja su gostovala prethodnih godina izrazila želju da ponovo učestvuju na festivalu.

„To znači da naš festival ima dobru reputaciju na regionalnom planu. Odgledala sam 30 predstava, a bilo je prijavljena 21. Iskoristila sm svoje pravo kao selektor da neke naslove samoinicijativno pogledam. Prijavljene predstave su stigle iz Zenice, Kopra, Bihaća, Zrenjanina, Prijedora, Sombora, Mostara, Novog Sada... Lijepo je kada svi regionalno žele da se pokažu u Banjaluci na našem Teatar Festu“.

Dijana Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske kaže da su željeli da dovedu šest takmičarskih predstava, ali su spriječeni zbog finansijske situacije.

„Prošlu godinu smo završili dosta upsješno. Ove godine smo zadali cilj da se otvaramo više prema regionu. Ove i iduće sezone imamo dvije poredstave koje radimo u koprodukciji. Imali smo uspješnu sezonu. Trudili smo se da donesemo nešto novo iz regiona“.

Grbićeva kaže da je izuzetna čast što će se u Narodnom pozorištu izvesti opera „Deca", koje čini velika ekipa od 20 glumaca i tri operska pjevača.

„Smatrali smo da će predstava imati dosta interesovanja kod nas, kao što je hit u Beogradu. Borimo se da razvijemo muzičku scenu kod nas i imamo u planu da razvijemo operu. Pripremili smo muzičko iznenađenje na Teatar Festu. Pozivam publiku da isprati sve događaje. Trudićemo se da zadržimo cijenu ulaznica“, poručila je ona.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop