• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Petrijin venac'' najbolja predstava na Teatar festu (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstava "Petrijin venac" beogradskog pozorišta Atelje 212 proglašena je za najbolju na 24. Teatar festu "Petar Kočić", koji je održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, odlučio je stručni žiri.

 dodjelom_nagrada_zavrsen_xxiv_teatar_fest_petar_kocic_2022_2.JPG Izvor: NPRS

Član žirija Milica Kralj rekla je da je ta predstava kompletna po dejstvu na publiku, vizuelnom identitetu, neobičnoj i neočekivanoj dramatizaciji i po izuzetnim glumačkim kreacijama.

Glumice iz predstave Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović dijele nagradu za najbolju glumicu, dok je za najboljeg glumca proglašen Boris Šavija, koji je igrao u predstavi "Jugoslavija, moja otadžbina" u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor.

Šavija je rekao da je uloga oca Nedeljka jedna od najkompleksnijih koje je do sada igrao i da će je pamtiti po "golgoti" koju je predstava prošla jer je bilo raznih peripetija dok nije ugledala svjetlost dana.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Ani Vukotić, za režiju predstave "Šćeri moja", u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, autorke Maje Todorović.

„Korak u hrabrost“ za Mirka Vlahovića


Žiri RTRS-a u sastavu: Jelena Kojović Tepić, Tatjana Bursać i Ernest Zavila jednoglasno je odlučio da nagradu „Korak u hrabrost“ na Teatar festu „Petar Kočić“ 2022. godine dodijeli Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole u predstavi „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta. 

"U predstavi koja se bavi položajem žene u društvu i odnosa prema ženskom identitetu, rediteljka Ana Vukotić pokazala je vještinu u komponovanju složenih teatarskih elemenata savremenog teksta, jednostavne, a duboke glumačke igre i slikovitog vizuelnog pozorišnog jezika", obrazložio je žiri.

Za "nadahnut, maštovit, promišljen scenski pokret koji je doprinio visokom umjetničkom dometu predstave" nagrađena je Sonja Vukićević.

Posebnu nagradu za glumačku partnersku igru dobili su Milena Zupančič i Miodrag Miki Krstović za predstavu "Cement Beograd", u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, autora Milana Ramšaka Markovića, u režiji Sebastijana Horvata.

Sve nagrade su dodijeljene jednoglasno od strane žirija koji su činile glumica Jasna Diklić (predsjednica žirija) i rediteljke Milica Kralj i Đurđa Tešić.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je da je Teatar fest "Petar Kočić" jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala u regionu, koji predstavlja simbol pozorišne umjetnosti Srpske.

Ona je dodala da je ovogodišnji Teatar fest obilježio nastup novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

"Prvi put kulturna scena u Srpskoj dobija institucionalizovan Simfonijski orkestar i to je ono na čemu se godinama radilo, a ove godine na radost brojne pozorišne i muzičke publike to smo i dočekali", rekla je Đakovićeva.

Na repertoaru ovogodišnjeg Teatar festa bilo je šest predstava - "Kaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor, "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta, "Petrijin venac" Ateljea 212, "Kod `Večite slavine`" Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, "Jugoslavija, moja otadžbina" u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dodjelom nagrada i priznanja i koncertom u čast nagrađenih večeras je svečano zatvoren 24. Teatar fest "Petar Kočić".

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop