• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjuzikl "Kaštel u jezeru" otvorio Teatar fest: Korist jednog čovjeka kao zamjena za sreću budućih potomaka

Autor Nikolina Damjanić

Mjuzikl u kojem se prepliću biblijski elementi, pohlepa, porodični grijehovi, mladalačka čista ljubav utkani su u djelo “Kaštel u jezeru” u režiji Marjana Nećaka, prva je takmičarska predstava koja je otvorila 24. Teatar fest “Petar Kočić”.

 Kaštel u jezeru na Teatar festu Izvor: Narodno pozorište RS

Komad iz Narodnog pozorišta Sombor je rađen po tekstu Nine Plavanjac, a glume Marko Marković, Ksenija Mitrović, Aleksandar Ristoski, Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović i Stefan Beronja.

Priča prati jednu porodicu koja već generacijama živi u jednom kaštelu, njihove probleme i grijehove koje su napravili, te prodali dušu đavolu i automatski prenijeli prokletstvo na svoje potomke.

Prelijepa scenografija u kojoj se može vidjeti prozor koiji gleda na jezero, odvela je publiku iz sjedišta u kaštel, a zvuk klime zamijenio je šum vode.

Pjevanjem na sceni, vodom po kojoj je posuto žuto cvijeće, po kojoj likovi na kraju gaze, glumci su oživjeli jednu priču koja u svojoj suštini prikazuje kako tu porodicu ipak uništava đavo kojeg poznaju - oni sami.

“Kada smo pročitali ovaj tekst, odnosno, ja dok sam čitao tekst, pomislio sam kako je autorka odrasla u Bačkoj. Tamo je puno tih kaštela koji su propali i o svakom postoji neka priča. Dok sam čitao tekst, pomislio sam na jedan kaštel u kojem je igran 'Ujka Vanja'. Kada smo ga našli, kaštel je bio devastiran. Tamo je tiho, kao na ostrvu, potpuno izolovanom. To je takva neopisiva tišina”, rekao je Torlaković, na okruglom stolu nakon predstave, govoreći o sazrijevanju ideje za realizaciju predstave i stvarnoj inspiraciji za njeno upotpunjavanje, ali i o izreci "ušao im đavo u kuću" koja bi najbolje mogla da objasni radnju.

Izvor: Narodno pozorište RS

Upravo je đavo, odnosno čovjek iz jezera, koji uvijek luta kućom, iskušenje sa kojim se susreo Jakov, otac mlade Julije, pa slikar Tomaš koji je takođe dozvolio da pohlepa prevlada, te prihvatio da zbog trenutnog nezadovoljstva osudi svoje potomke na patnju.

Julija i Tomaš su svjetlo u ponoru kaštela, do kojeg ga je doveo Julijin otac, čiji je ceh smrću platila njegova voljena supruga Ane, a zatim nastavio sam Tomaš prihvativši da đavo iskoristi njegov trenuti manjak inspiracije za slikarstvom i ponudi mu uspjeh u zamjenu za sreću potomaka.

Prokletstvo porodice prekida Julija, zbog požrtvovanosti koju samo majka osjeća prema djetetu, suprotstavlja se čovjeku sa jezera i napušta kaštel, zajedno sa svojim sinom.

Na današnjem programu Teatar festa publika će imati priliku da pogleda drugu takmičarsku predstavu “Cement Beograd”, Beogradskog dramskog pozorišta, a u okviru pratećeg programa u 18 časova, na sceni "Petar Kočić" biće promovisana knjiga "Neda Arnerić - čarobna melanholija".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop