• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncertom Simfonijskog orkestra NPRS otvoren 24. Teatar fest (FOTO/VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Banjaluci je večeras svečano otvoren 24. Teatar fest "Petar Kočić".

 Otvoren TEatar fest 2022. Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ovaj praznik kulture u gradu na Vrbasu otvoren je koncertom novoosnovanog Simfonijskog orkestra, koji zajedno organizuju Narodno pozorište RS i ovdašnja Akademija umjetnosti.

Koncert je održan pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, a uz veliki simfonijski orkestar nastupili su i Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, ruski hor "Aleksandar Nevski" Banjaluka, te sopran Dunja Simić. Osim klasičnih numera, izvedene su i poznate filmske kompozicije.

Manifestaciju je otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ističući da ova manifestacija predstavlja simbol ogromnog talenta i kreativnosti, ali i događaj kojim se Republika Srpska s pravom može ponositi.

Možda će vas zanimati

"Prije svega želim da izrazim zadovoljstvo što su Banjaluka i Republika Srpska i ove godine, kroz organizaciju 24. Teatar festa, kao jednog od najcjenjenijih festivala pozorišne umjetnosti u regionu, u prilici da se predstave i kao kulturni centar koji se intenzivno razvija, ali i kao središte jednog od najzahtjevnijih i najkreativnijih oblika ljudskog stvaralaštva", naglasila je Cvijanović.

Otvarajući 24. Teatar fest na Trgu ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, Cvijanović je rekla da moto pod kojim se održava ovogodišnji Teatar fest - "Snaga zemlje", posebno u vremenima kada se gotovo sve pokušava posmatrati kroz materijalnu prizmu, jasno ukazuje na značaj obrazovne i kulturne politike i ulogu kulturnog stvaralaštva u kreiranju identiteta i duha jednog naroda.

"To je događaj koji o Banjaluci, Republici Srpskoj i našim kulturnim djelatnicima u region i šire šalje najljepše i najpozitivnije poruke. Zadatak institucija i nas kao društva jeste da što snažnije podržimo talenat i kreativnost naših ljudi, pogotovo mladih, kao i rad naših obrazovnih i ustanova kulture. Važno je da kreiramo okvir u kojem talenat i trud neće ostati nezapaženi, već će biti snažno podržani, dajući im priliku da se nesmetano razvijaju i time dodatno obogate i kulturnu, ali i svaku drugu sferu našeg društvenog života", naglasila je Cvijanović.

Možda će vas zanimati

Kada se pogleda unazad, rekla je predsjednica RS, vidi se da je Srpska, upravo simbiozom talenta stvaralaca, s jedne strane, te razvojem neophodnih sistemskih uslova za njegovo ispoljavanje, s druge, sve prepoznatljivija na regionalnoj mapi pozorišne, muzičke, filmske, dramske i svake druge umjetnosti.

"Naravno, svjesni smo da je u nastojanju da kreiramo što bolje uslove za razvoj kulturnog stvaralaštva u Republici Srpskoj još mnogo posla ispred nas. Ali znamo i to da samo intenzivnom saradnjom svih aktera - institucija i kulturnih i obrazovnih radnika, možemo doći do željenog cilja", dodala je Cvijanovićeva. 

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ona je posebnu zahvalnost uputila domaćinu - Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao najvećoj i najeminentnijoj ustanovi pozorišne kulture u Srpskoj, i to ne samo na organizaciji ovog, sada već tradicionalnog događaja, već i na ulozi "ambasadora" Republike Srpske, koju ova ustanova kulture veoma odgovorno i s ponosom godinama vrši.

"Vama, dragi gosti, umjetnici, kulturni radnici, želim da boravak u Banjaluci ostane u najljepšem sjećanju i da iz Republike Srpske odete duhovno još bogatiji i nadahnutiji za vaša naredna ostvarenja. Publici, koja vas željno iščekuje i koja će pratiti sve ono što ste za nas pripremili, želim ugodne trenutke i sve one dobre emocije kakve nam umjetnost i kultura i mogu donijeti", naglasila je predsjednik Republike.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Zahvalivši i svim ustanovama kulture i pojedincima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli organizaciji ovogodišnjeg Teatar festa, Cvijanovićeva je poželjela da u narednim danima svi uživaju u bogatstvu stvaralaštva pozorišnih i, generalno, kulturnih radnika iz regiona.

24. Teatar fest “Petar Kočić” ove godine se održava od 4. do 11. juna u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, pod sloganom “Snaga zemlje”.

Takmičarski dio festivala počinje 5. juna izvođenjem predstave “Kaštel u jezeru” Narodnog pozorišta iz Sombora.

Narednog dana, 6. juna na programu je predstava “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta.

Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada 8. juna će izvesti predstavu "Kod Večite slavine", a 9. juna će biti izvedena ”Jugoslavija, moja dežela / Jugoslavija, moja otadžbina”, predstava u koprodukciji Gledališča iz Kopra i Pozorišta Prijedor.

Posljednje festivalske večeri predstavu “Šćeri moja” odigraće Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

Zatvaranje festivala i proglašenje pobjednika biće održano 11. juna.

(Srna/MONDO))

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Manuela

Igrom slučaja u jednom kafiću, čujem razgovor Maje valjda bivše direktorice sa nekom gospođom Dobrinkom iz Ministarstva kulture kako pljuju novu direktoricu i kako ce na tviteru otvoriti lažni nalog i protiv ove svašta napisati..gospode Bože koliko zla u ljudima..

Zole

Otvaranje kakvo priliči ovoj kulturnoj manifestaciji. Sve pohvale organizatorima.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop