• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret Teatar festu: Objavljen takmičarski i prateći program

Autor Vesna Kerkez

24. Teatar fest “Petar Kočić” ove godine se održava od 4. do 11. juna u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, pod sloganom “Snaga zemlje”, a danas je objavljena i lista predstava koje će se takmičiti za nagrade.

 Program Teatar festa u NPRS 2022. Izvor: NPRS/Dejan Rakita

"Na otvaranju festivala, 4. juna, ispred NPRS biće održan koncert novoosnovanog Simfonijskog orkestra. Iste večeri, u 21 čas očekuje nas koncert koji zajedno organizuju NPRS i banjalučka Akademija umjetnosti", kazala je v.d. direktora Dijana Grbić.

Takmičarski dio festivala počinje 5. juna izvođenjem predstave “Kaštel u jezeru” Narodnog pozorišta iz Sombora.

Možda će vas zanimati

Narednog dana, 6. juna na programu je predstava “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta.

Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada 8. juna će izvesti predstavu "Kod Večite slavine", a 9. juna će biti izvedena ”Jugoslavija, moja dežela / Jugoslavija, moja otadžbina”, predstava u koprodukciji Gledališča iz Kopra i Pozorišta Prijedor.

Posljednje festivalske večeri predstavu “Šćeri moja” odigraće Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

Zatvaranje festivala i proglašenje pobjednika biće održano 11. juna.

Žiri

Žiri Teatar festa ove godine čine rediteljke Milica Kralj i Đurđa Tešić, te Jasna Diklić, glumica koja je nekada igrala i na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ove godine očekuje nas i i jedan zasebni festival pod nazovom “PAF” (Pozorišni akademski festival).

"Kroz dugotrajne razgovore i tinjanje ideje konačno smo se osmjelili da pokrenemo prvi pozorišni festival studenata dramskih umjetnosti. Mislim da smo i kao Akademija i sredina zreli za ovakav događaj koji je i do sada bio neophodan. Zaprimili smo veliki broj prijava, a selekcija se svela na sedam predstava akademija dramskih umjetnosti iz regiona, dok će osma predstava, 'Djeca sunca' studenata AUBL, biti odigrana u čast nagrađenih", kazala je dekanesa Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan.

Dodala je da su se u ovaj projekat uključili Narodno pozorište RS, Dječije pozorište RS i Gradsko pozorište Jazavac.

"Tri najveća i najznačajnija pozorišta u našem gradu su stala uz nas da nam daju podršku u tehničkom i u svakom drugom smislu. Osim predstava koje će biti izvedene, festival će biti i edukativnog karaktera, što je jako bitno za studente. Biće organizovana predavanja dramskih pedagoga, kao i promociju knjige i okrugle stolove nakon predstava", istakla je dekanesa.

Dodala je da će u okviru PAF-a, koji se održava paralelno s Teatar festom, svaki dan biti izvedene dvije do tri predstave i da će ulaz će biti slobodan.

Blokovi ulaznica za Teatar fest su od danas u prodaji, dok će pojedinačne ulaznice biti u prodaji bez rezervacija od 25. maja. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop