• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Snaga zemlje" - šest predstava na ovogodišnjem Teatar festu

Autor Dragana Božić

Narodno pozorište RS predstavilo je danas predstave u kojima će publika uživati na 24. Teatar Festu “Petar Kočić”. Od 5. do 12. juna gledaćemo šest predstava iz Slovenije, Srbije i BiH.

 IMG20220406110305.jpg Izvor: MONDO/Dragana Božić

To su predstave “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta, inspirisana dramom Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata, “Jugoslavija, moja otadžbina”, kooperacija Pozorišta Prijedor i Gledališča Koper po romanu Gorana Vojinovića u režiji Marka Misirače, “Šćeri moja”, Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Ane Vukotić, “Kod ‘Večite slavine’” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Sonje Petrović, “Petrijin venac” Ateljea 212 u režiji Bobana Skerlića i predstava “Kaštel u jezeru”, Narodnog pozorišta Sombor, a u režiji Marjana Nećaka.

Selektor ovogodišnjeg festivala, prvakinja Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić kaže da je slogan 24. Teatar festa “Snaga zemlje” te da selektovane predstave obiluju snažnim porukama borbe protiv usuda, koji ih neumitno sustiže, snagom ljudskosti, zemlje na kojoj žive i od koje žive i snagom razumijevanja.

“Imala sam težak posao odabrati šest predstava od 24 prijavljene. Potrudila sam se da se vodim srcem i dušom, te sam se odlučila za reditelje koji nisu poznati širokoj publici, ali za koje smatram da treba da se čuje. Motivi kojim sam se vodila su riječi "snaga" i "usud" koje sam pronašla u svakoj od ovih predstava”, rekla je Zrnićeva.

Navela je da su od šest selektovanih predstava, dvije predstave nastale prije pandemije uzrokovane pandemijom Covid-a-19, ali su se istakle svojim kvalitetom i održale na repertoaru matičnih kuća.

“To su malo starije predstave ali su po mom mišljenju zaslužile da se budu predstavljene našoj publici”, rekla je Zrnićeva.

Direktor NPRS Dijana Grbić najavila je danas i predstavljanje Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta i to 5. juna na dan otvaranja festivala. To je nova organizaciona jedinica ovog pozorišta.

„Ponosni smo na činjenicu da se širimo jer ćemo primiti 15 novih članova, a danas je objavljen i konkurs za muzičare koji će činiti ovaj orkestar“.

Grbićeva je istakla da će na zatvaranju festivala biti dodijeljene nagrade te da će biti održan kraći koncert jedne umjetnice iz Crne Gore.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop