• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera "Genetike Glembajevih" otvara 23. Teatar Fest "Petar Kočić"

Autor Dragana Božić

Narodno pozorište Republike Srpske će u nedjelju 4. jula po 23. put otvoriti svoja vrata publici Teatar festa „Petar Kočić“.

 Teatar fest 2021, Genetika Glembajevih Izvor: NPRS/Drago Vejnović

Festival će biti otvoren premijerom predstave Genetika Glembajevih Venka Andonova u režiji Dejana Projkovskog. Ovaj komad o savremenom dobu gledaoca će navesti na razmišljanje o tome koliko čovjek izgubi u borbi za materijalno.

"Nimalo zahvalna današnjica i problemi koje nosi sa sobom, a koji najviše pogađaju porodicu, poslužila je kao inspiracija Andonovu za pisanje romana „Genetika pasa“ iskorišćenog za osnovu dramskog teksta predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske. Isprepletenost zla i niskih pobuda koja navodi na realizaciju bolesnih misli samo je dio onoga što će banjolučka publika imati priliku da vidi na Velikoj sceni Pozorišta", saopšteno je iz NPRS.

Kako se navodi, autor komada je vođen mišlju da „današnji Glembajevi nemaju aristokratsku žicu prefinjenog zla. Oni su primitivci i uglavnom su palančani. Pripadaju filozofiji palanke i njima nije cilj više da vam samo oduzmu nešto, nego da vas pretvore u čoveka koji će drugima oduzimati isto tako kao što su oni oduzeli vama. To znači da vas pretvore u sebe. To znači, pretvoriti žrtvu u zver koja će nove žrtve pretvarati u nove zveri, sve dok se na zemlji ne počnu rađati zveri umesto ljudi“.

"Krležina filozofija zla je svevremena i naročito prepoznatljiva u vremenu kada svi žalimo za nestankom univerzalnih ljudskih vrijednosti. Upravo zbog toga je Genetika Glembajevih predstava koju će publika možda nešto teže prihvatiti, ali ni trenutka neće požaliti odluku da izdvoji svoje vrijeme i upozna se sa najnovijim projektom Narodnog pozorišta Republike Srpske", stoji u saopštenju.

Provjeren autorski tim, koji je okupio reditelj Dejan Projkovski, a koji čine scenograf Valentin Svetozarev i kompozitor Goran Trajkoski uz pomoć banjolučkog dizajnera Marka Fehera kao kostimografa, svojim nastojanjem da publici ponudi predstavu koja pomjera granice viđenog dokazao je da kreativnost i estetika nikada ne zavise samo od vizure i senzibiliteta pojedinca, nego da su uvijek rezultat promišljanja i skupa različitih faktora koji ne smiju biti izostavljeni.

Reditelj Dejan Projkovski se pri radu vodio spoznajom da „laž danas sve više pada u vrednosnom smislu: koliko je savršenija, toliko je gnusnija i moralno odvratnija“ i upravo je to prikazao na sceni. Publiku će na smijeh iza duboke zgroženosti zbog svega što će i gdje će se prepoznati.

Glumačku ekipu čine: Željko Stjepanović, Nikolina Friganović, Zlatan Vidovićem, Sandra Ljubojević, Goran Jokić, Danilo Kerkez, Smiljana Marinković, Belinda Stijak, Bojan Kolopić, Vladimir Đorđević i Ognjen Kopuz, a rame uz rame s njima su i studenti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

Predstava traje tri sata i ima pauzu.

Pretpremijera predstave će biti odigrana 3. jula na Velikoj sceni s početkom u 20 časova. Cijena ulaznice za predstavu Genetika Glembajevih iznosi 20 konvertibilnih maraka.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop