• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Šta sve može da se desi nakon četiri piva i 16 rakija (FOTO, VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Ima jedno selo i u njemu jedna ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić"

 Predstava "San o zavičaju" na Teatar festu Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

U okviru 25. Teatar festa "Petar Kočić", u srijedu je pred banjalučkom publikom odigrana predstava "San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)" Narodnog pozorišta iz Niša.

Riječ je o komadu rađenom po tekstu Ivana Velisavljevića, koji je režirao Milan Nešković.

Priča priču o tri dana, tokom kojih tri prijatelja nadoknađuju propušteno, nakon što se jedan od njih vrati iz Amerike u svoje malo selo Vladimirci.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Suštinski različiti, ali čvrsto povezani muzikom Šabana Šaulića, Konstantin Kol Vitas, Galeb i Utjeha pričaju o dešavanjima u selu tokom sedam godina, koliko je Konstantin proveo u Itaki u državi Njujork. Pričaju o drugima, ali i o sebi, kroz pjesme "Majko", "Dva galeba bela"...

Tu je i jedna djevojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije. Jedan čuvar krava bez krava i još jedan koji je glavni negativac u selu. Svi su na neki način oštećeni, skoro svi sakati. I svi imaju Šabanovu pjesmu koja govori o njima.

Konstantin Kol Vitas, povratnik iz Itake u državi Njujork, ugledavši svoj odraz u oknu prozora vidio je da lice koje je nazirao u staklu nije bilo njegovo, "već lice mršavog čovjeka sitnih očiju, svježe obrijanog, čovjeka pored kog bih prošao na ulici trudeći se da ga ne očešem ramenom“.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Svi likovi "Sna o zavičaju" su oni pored kojih bismo prošli na ulici trudeći se da ih ne očešemo ramenom. I oni nemaju nikakav problem sa tim. Čak, za razliku od Konstantina Vitasa, ni svijest o tome.

Publika se ovaj put iz gledališta preselila na scenu i balkon, pa je doživljaj predstave dodatno pojačan osjećajem da i sami sjedite u toj kafani, u tom malom selu, i da je tu u stvari i o vama riječ.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Kako odmiče, predstava dobija sve brži ritam, pjesme su veselije, a likovi sve glasniji, dok se sve na kraju ne ugasi u jednom konačnom fajrontu i konačnom povratku u zavičaj, u kome više ništa nije isto.

Predstava je premijerno izvedena sredinom marta ove godine u matičnoj kući, a zanimljivo je da je premijeri prisustvovala i supruga pokojnog pjevača, Gordana Šaulić.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

U predstavi igraju: Marko Radojević, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Mihailović.

Večeras nas na Teatar festu očekuje predstava "Pokojnik" autora Egona Savina, rađena u produkciji Crnogorskog narodno pozorišta i Centra za kulturu Tivat.

Prije predstave, u 18 časova možete prisustvovati promociji knjige "Tragovi pozorišne besmrtnosti" autorke Ane Tasić. Promocije u okviru festivala se održavaju na maloj sceni NPRS.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop