Kultura

Porodica decenijama na zidu držala sliku vrijednu 6 miliona evra: Nisu ni sanjali da se radi o djelu čuvenog umjetnika

Autor Dušan Volaš

Slika koju je pronašao italijanski trgovac čisteći podrum kuće na Kapriju, originalan je portret koji je naslikao čuveni španski slikar Pablo Pikaso.

Zanimljivo je da je sliku čuvenog slikara pabla Pikasa- Portret Dore Mar jedna italijanska porodica držala decenijama na zidu a da nisu znali da se radi o čuvenoj slici koja vredi milione
Izvor: Youtube printscreen/Music Art Gallery

Nakon što je 1962. sliku slučajno pronašao u podrumu kuće, Luiđi Lo Roso je platno ponio sa sobom kući u Pompeji, gdje je sljedećih nekoliko decenija - iako se nije dopadala njegovoj supruzi - visilo na zidu dnevne sobe, piše Gardijan.

Danas se vjeruje da je riječ o portretu Dore Maar, francuske fotografkinje i slikarke koja je bila Pikasova dugogodišnja muza i ljubavnica.

U gornjem levom uglu slike je karakterističan potpis slavnog umjetnika, ali Luiđi Lo Roso nije znao ko je on.

Tek mnogo godina kasnije, kad je njegov sin Andrea počeo da se zanima za sliku, nakon što je u enciklopediji istorije umjetnosti uočio slična umjetnička dela, javile su se sumnje u porodici Lo Roso.

Odlučili su da potraže savjet tima eksperata, a nakon višegodišnjeg istraživanja Ćincije Altijeri, grafološkinje i članice naučnog odbora Fondacije "Arcadia", koja se bavi procjenama, restauracijama i atribucijama umjetničkih djela, utvrđeno je da je potpis na slici autentičan.

Danas se vrijednost ovog Pikasovog djela procjenjuje na 6 miliona evra.

"Govorio sam ocu da je potpis sličan, on se nije obazirao"

Pikaso je često boravio na Kapriju i vjeruje se da je slika, koja je nevjerovatno slična Pikasovoj Buste de femme (Dora Maar), nastala između 1930. i 1936. godine.

Luiđi lo Roso je u međuvremenu preminuo, a Andrea, kojem je sada 60 godina, nastavio je potragu.

"Moj otac je bio porijeklom s Kaprija i često je skupljao svakojake starine koje je potom prodavao u bescijenje", ispričao je Andrea.

"Ovu sliku je pronašao prije nego što sam se ja rodio i nije imao pojma ko je Pikaso. Nije bio pretjerano obrazovan. O Pikasovim sam djelima saznao listajući istorijsku enciklopediju. Uporedio sam potpis a ocu neprestano govorio da je potpis sličan, ali on se na to nije obazirao", kazao je.

(Mondo/index.hr)