• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna otkrivena nakon 350 godina! Istoričari otkrili šta je iza djevojke na slici (FOTO)

Autor Dragana Božić

Slika "Djevojka koja čita pismo pored otvorenog prozora" dobija novu dimenziju ovim otkrićem!

 Skrivena figura na slici Jana Vermera Izvor: YouTube/euronews (en español)

Slika nastala prije više od 300 godina krila je neobičnu tajnu, sve do sada! Jedna od poznatih slika holandskog majstora Jana Vermera, "Djevojka čita pismo ispred otvorenog prozora", naslikana je između 1657. i 1659. godine. Najveći dio "života" provela je u galeriji u Drezdenu, gdje je ove nedjelje otkrivena tajna koju je čuvala tokom više vijekova.

Proces restauracije trajao je četiri godine i bio je komplikovan i mukotrpan za stručnjake koji su pokušavali da ispod slojeva boje otkriju figuru koja je sve ovo vrijeme bila skrivena.

Kada je tehnologija rendgenskog zračenja počela da se primjenjuje na slikama velikih majstora, mnoge od njih dobile su novi izgled ali i značenje, pa je tako i sa Vermerovom smjernom djevojkom koja čita pismo kraj otvorenog prozora.

Prvi put su stručnjaci još 1979. X-zracima utvrdili da se na prostranom zidu iza nje krije još jedna figura. A sada je ona u potpunosti razotkrivena!

Umjetnik iz Delfta na zidu je naslikao ogromnog Kupidona, rimskog boga ljubavi koji je često prikazivan kao goli dječak s krilcima. Ovaj prizor iza djevojke koja čita pismo daje novi uvid u njena osjećanja, i priča priču o čežnji, nedostajanju i nježnosti.

"Smatrali smo da je Vermer sam prebojio Kupidona, jer se kroz istoriju pokazalo da je često na taj način prerađivao svoja djela. Zaista je bio perfekcionista koji je uvijek želio da dobije najbolju moguću kompoziciju i harmoniju", rekao je istoričar umjetnosti Stefan Koja.

Ali utvrđeno je da je lak nanijet na taj dio slike drugačiji od materijala koje je Vermer koristio, i da se između slojeva nalaze čestice prašine i prljavštine. Sve su to veliki signali da je neko drugi odlučio da ukloni Kupidona sa slike.

"Istraživači su utvrdili da prašina i prljavština znače da je Vermer sliku smatrao završenom. Da je stajala na nekom zidu, izložena Sunčevoj svjetlosti i uslovima sredine, više decenija", rekao je on.

Dokazi ukazuju na to da je Kupidon skriven sredinom 18. vijeka, više od stotinu godina nakon što je Vermer naslikao ovu sliku. Ali ko je odlučio da ga prekrije slojem boje, vjerovatno nikada neće biti utvrđeno.

Bilo utvrđeno ili ne, iza djevojke s čežnjivim pogledom i pismom u ruci sada ponosno stoji golišavi bog ljubavi, kojem se na slici "sve" vidi.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop