• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLIKA PAJE JOVANOVIĆA PRODATA NA AUKCIJI! Remek-djelo kupljeno za TRI PUTA više od procjene

Autor Dragana Božić

Remek-djelo Paje Jovanovića kupio je danas na aukciji kuće "Sotbi" iz Londona za 350.000 evra Muzej grada Beograda, koji čuva djela i legat velikog srpskog umjetnika.

 Slika Paje Jovanovića prodata na aukciji Izvor: SOTHEBYS.COM/Screenshot

Djelo Paje Jovanovića 'Odmor bašibozuka' prodata je za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra. Slika, koja se nalazila u okviru 'Sadebijeve' kolekcije orijentalne umjetnosti i dekorativnih predmeta i namještaja iz 18. veka, procjenjivana je prije aukcije na iznos od 70.000 do 100.000 funti. 

Prethodna slika Paje Jovanovića prodata za pola miliona evra

Inače, slika Paje Jovanovića Dva bašibozuka pred kapijom prodata je u aukcijskoj kući „Sadebi“ u aprilu 2018. godine za 465.000 funti, to jest više od pola miliona evra, mada je bila procijenjena na tri puta nižu sumu i tako je oborila rekord kao najskuplja slika Paje Jovanovića.

Ulje na platnu Odmor bašibozuka, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u Kristiju 1994. godine.

 U opisu slike na sajtu 'Sadebija' navodi se da bašibozuci nisu bili dio regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.

Bili su naoružavani od strane vlasti, ali nisu primali platu niti nosili uniforme i obilježja, već su se oblačili u svoju karakterističnu lokalnu nošnju. Zato što nisu formalno obučavani, nisu mogli da učestvuju u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke, poput izviđanja i stražarenja.

Paja Jovanović je studirao na Bečkoj akademiji pod Karlom Leopoldom Milerom. Među njegovim mecenama bio je kralj Aleksandar Karađorđević.

Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gdje su njegova djela o ratnicima i bašibozucima postala veoma cijenjena kod engleskih i američkih kolekcionara.

 (MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop