Putovanja

Ljekovita klima: Područje Klekovače proglašeno vazdušnom banjom

Autor Vesna Kerkez

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se geografsko područje Klekovača na teritoriji opštine Petrovac proglašava vazdušnom banjom.

Izvor: MONDO

Navedna odluka donesena je na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, a u skladu sa odredbama Zakona o banjama, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Vazdušna banja obuhvata područje na kojem se nalazi prirodni ljekoviti faktor, odnosno vazduh/klima sa ljekovitim svojstvima utvrđenim u Studiji Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske o klimatskoj-terapijskoj vrijednosti geografskog područja obuhvata prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".

Prema stručnom mišljenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske riječ je o kvalitetu i terapijskoj vrijednosti vazduha kao prirodnog ljekovitog faktora, na kojem je obezbijeđeno organizovano pružanje usluga zdravstvene zaštite i prevencije bolesti, te objekti turističke infra i suprastrukture u skladu sa Pravilnikom o vrsti objekata turističke infrastrukture i suprastrukture koji se nalazi na području banje.

(Srna)