• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je s projektom "Klekovača"? Papirologija pojela godine, predstavnici investitora ne odstaju od gradnje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Projekat gradnja turističkog kompleksa na planini Klekovača (TC Klekovača) nije prekinut, pri kraju je proces prikupljanja dokumentacije nakon čega bi trebalo da bude započeta i gradnja, uvjeravaju investitori.

 Projekat TC Klekovača zoning plan i gradnja Izvor: GB IMMO

U preduzeću koje stoje iza projekta kažu da je prikupljanje dokumentacije pri kraju, a da nakon toga slijedi pracelisanje, utvrđivanje urbanističko-tehničkih uslova, pa izdavanje lokacijskih uslova.

"Završili smo zoning plan koji je nedavno usvojen na posljednjoj sjednici NSRS, za dvije urbane zone planinskog sela i amfiteatra", kaže Dragica Zirojević iz preduzeća "GB IMMO".

Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača" usvojen je u Skupštini još 2017. godine. Sam projekat predstavljen je već davne 2010. godine.

Iza ideje "TC Klekovača" osim ovog preduzeće nalazi se i firma ''Lom'', a obje su osnovali investitori iz Njemačke. Na sajtu se navodi da su partneri "Mahler Baubeteiligungs-und Verwaltungs GmbH" i ''Bruno invest grupa" (Na OVOM LINKUpročitajte više o njima).

Ski centar Manjača

Vlada Republike Srpske usvojila je nedavno Informaciju o izgradnji ski-centra Manjača, te zadužila resorne organe za realizaciju zaključka o obezbjeđenju finansijskih sredstava. Master plan izgradnje je predstavljen prije nekoliko dana uz veliku dozu skepse u javnosti u RS.

Zirojevićeva uvjerava da se ne bave "divljom gradnjom", već sve rade onako kako je propisano, a do kašnjenja je došlo zbog različitih okolnosti. U međuvremenu, jedan investitor se razbolio i umro, a onda je došla pandemija...

"Završili smo izradu studije o kvalitetu vazduha za proglašenje klimatskog liječilišta. Za ovo čekamo saglasnost ministarstva".

Na pitanje o vezi nadmorske visine i potrebne količine snijega - u javnosti se često spekuliše da se ne isplati graditi skijališta na niskim planinama - u "GB IMMO" kažu da koncept "TC Klekovača", od početka, nije bio isključivo vezan za skijanje, koje se upražnjava mjesec i po do dva u toku godine.

"Mi smo odmah u osnovnoj ekonomskoj studiji imali program za svih 365 dana u godini. Nismo se bazirali na skijalište. I Jahorina i Kopaonik prave sadržaj da privuku turiste tokom cijele godine. To smo u našoj razradi uvijek imali u vidu. Niko ne može predvidjeti kuda idu klimatske promjene. Mi gore imamo dvije meteorološke stanice, a sad trebamo graditi jednu na vrhu, što je zahtjevnije zbog jakih vjetrova", kaže naša sagovornica.

Napominje da su svjesni negativne konotacije u javnosti, ali da su ozbiljni u namjerama.

Planina Klekovača

Klekovača se nalazi na jugozapadu Republike Srpske između Drinića u RS na sjeveru, i Drvara u Federaciji BiH na jugu planinskog grebena. Najviša je planina zapadnog dijela Bosne sa najvišim vrhom Velika Klekovača sa visinom od 1962 metra.

Pruža se u dužini od 43 kilometra. Prevoj Oštrelj je odvaja na sjeveru od Osječenice, a prevoj Miliništa na jugu od planine Vitorog.

"Velike su površine pod četinarskom šumom do visine od oko 1500 metara, koje prelaze u rjeđe bukove a sam vrh karakterišu površine pod klekom po kojoj je i planina dobila ime. Iznad Kelkovače se sučeljavaju maritimne (morske) i kontinentalne vazdušne mase, a više predjele odlikuje planinska klima. Sjeverno se nalazi prostrani plato Kozila. Neposredno ispod samog vrha nalazi se zaštićeno područje prašume „Lom“ ", dio je opisa Klekovače na sajtu Upoznaj Srpsku, koji uređuju geografi sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

(Mondo)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE