Putovanja

Da se odmor ne pretvori u noćnu moru: Evo koje lijekove treba da ponesete na put

Autor Vesna Kerkez

Ako želite da izbjegnete probleme koji lako mogu da vas zadese na moru, evo šta treba da ponesete u putnoj apoteci.

Izvor: Shutterstock/Victoria 1/YouTube/ Morgan Venn/Printscreen

Odmori su stigli na pola puta, a neki od nas upravo idu na dugo očekivano ljetovanje. Šta treba da zapamtite da se putovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru? Trebalo bi da se pobrinete za neke stvari prije odlaska, a posebnu pažnju posvetite putnoj apoteci.

Jedan od lijekova koji vredi imati u putnoj apoteci je antibiotik za putničku dijareju, koji se izdaje na recept. Zamolite ljekara da ga prepiše, naročito ako ove godine planirate da idete u Egipat. Turistički vodič sa dugogodišnjim iskustvom otkrio je da ne postoji grupa turista koju ne zahvati tzv. faraonova osveta, odnosno iznenadna dijareja izazvana bakterijama. Izbor hrane, flaširane vode i nekorišćenje leda u pićima su najbolja prevencija, ali ukoliko vas problem zahvati, važno je da imate lijek kod sebe koji može da ublaži tegobe.

Najčešći uzrok dijareje na putovanju je tzv, putnička dijareja, koja je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Mogu da je izazovu i drugi mikroorganizmi, poput virusa i protozoa, ali je bakterijska dijareja najčešća, pa je vrijedno piti takav antibiotik da biste izbjegli tegobe ako se simptomi pojave iznenada, uveče ili noću.

Obavezno ponesite i lijekove protiv bolova, a ako patite od alergija, onda je važno da spakujete i antialergijske lijekove. Osim toga, dobra je ideja da sa sobom ponesete flastere, zavoje, dezinfekciona sredstva i masti, koji će vam biti od koristi u slučaju alergija, povreda ili infekcija kože.

(MONDO)