Showtime

Objavljena lista filmskih festivala, filmova i serija iz RS koje će sufinansirati AVC RS

Autor Vesna Kerkez

Audio – vizuelni centar Republike Srpske objavio je listu filmskih festivala iz RS koji će ove godine biti sufinansirani, kao i listu projekata koji su prošli na konkursima.

Izvor: Envato

Na listi su Međunarodni filmski festival „Paralele“, Festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2023“, Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, Međunarodni filmski festival „Uhvati film – Banjaluka“, Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2023 i Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma „Jahorina film festival“.

Za „Paralele“ je izdvojeno 15 hiljada KM, kao i za festival animiranog filma. Isti iznos dodijeljen je i festivalu „Prvi kadar“, ali i trebinjskom festivalu.

Organizatori Jahorina film festivala dobiće, 7.5 hiljada KM, kao i Humanitarna organizacija „Partner“ koja organizuje „Uhvati film – Banjaluka“.

AVC RS je dodijelio i nešto više od 11 hiljada KM produkciji "Kozara film“ za sufinansiranje kratkometražnog filma "Metak u puški".

Sredstva za razvoj dobiće i autori animiranih filmova „Tajna na vrhu bandere“ (13.800 KM) i „Živa“ (15.132 KM).

Kada je o scenarijima za TV serije riječ, na preliminarnoj rang listi se nalaze „Naši dani“ Željka Stjepanovića, „Superheroj“ Ljubiše Savanovića, „Lov“ Dragana Risojevića, „Banjaluko laku noć!“ Ene Mitrovske i „Radost u srcu“ Aleksandra Marića.

(MONDO)