Ovaj režim će vam pomoći da pročistite organizam, podignete enegiju, ojačate imunitet, oslobodite se toksina i čak oslabite.
Po obilju ljekovitih svojstava, najpopularnija jesenja namirnica bundeva značajno prevazilazi mnogo drugo povrće.
Prije svega izuzetno je bogata provitaminom A, odnosno beta karotenom. Iako se ovaj nutrijent uglavnom vezuje za šargarepu, činjenica je da ga u budevi ima pet puta više nego u šargarepi, a tri puta više nego u junećoj džigerici. Zašto je važan? Ovaj narandžasti pigment se u našem organizmu pretvara u vitamin A i ima jako antioksidantsko dejstvo. Prvenstveno, utiče na jačanje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da osobe koje kroz ishranu unose dosta beta korotena, imaju mnogo manje šanse za pojavu kancera od osoba koje ga ne unose uopšte ili vrlo malo. Takođe, štiti od srčanih bolesti i od degenerativnih promjena tokom starenja.
Bundeva takođe sadrži još jedan karotenoid, beta kriptoksantin, za koji su kineska istraživanja utvrdila da može za 27% da smanji rizik raka pluća. Ovo narandžasto povrće je bogato i vitaminima grupe B, E, C i PP. Sadrži i vitamine K i T, koji se veoma rijetko nalaze u ostalim vrstama povrća. Vitamin K reguliše gustinu krvi, a vitamin T ubrzava metabolizam. Osim toga, bundeva obiluje i nizom drugih, dragocjenih sastojaka: kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, manganom, cinkom i gvožđem, koga najviše ima u sjemenkama.
Čisti organizam i topi salo
Ova kraljica jeseni sadrži 90 % vode i samo 26 kcal na 100 grama! Osim toga, bogata je vlaknima, pa tako čak i u manjim količinama obuzdava apetit i daje dugotrajan osjećaj sitosti, što je čini savršenom namirnicom u dijetalnoj ishrani! Zahvaljujući obilju korisnih nutrijenata, bundeva podstiče probavu, čisti crijeva od toksina, pomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi i rasterećuje gusteraču, jača imunitet, a istraživanja su pokazala da čak djeluje umirujuće.
Ako je uvrstite u redovni jelovnik, imaćete višestruke koristi. Možete da jedete pečenu, kuvanu, pasiranu, pa i cijeđenu, a istraživanja su pokazala da je sok od bundeve izuzetno blagotvoran po liniju i zdravlje. Smatra se najboljim napitkom od povrća, jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u srazmjeri koja najbolje odgovara našem metabolizmu. Odličan je diuretik, poboljšava probavu i odstranjuje otrove iz crijeva. Takođe, zahvaljujući dejstvu enzima topi salo i pomaže razgradnju masnog tkiva.
Dijeta s bundevom
Popularna jesenja namirnica je odličan saveznk u mršavljenju, pa tako postoji i dijeta koja se baziva upravo na njoj. Ovaj režim koji obećava da ćete oslabiti 6 kg za 16 dana, drži se u ciklusu od četiri puta po četiri dana. Između nema pauza, poslije četvrtog dana započinjete jelovnik od prvog dana i tako 16 dana. Bundeva se jede 2-3 puta dnevno i to u raznim oblicima – kroz čorbu, salate, sokove... Od ostalih namirnica, dozvoljeno je voće, povrće, meso... Ukoliko vam dosadi isti jelovnik, povremeno ovo povrće možete da zamijenite nekim iz iste porodice, npr. tikvicama.
Pravila dijete:
* obroci se uzimaju uvijek u određeno vrijeme (vrijeme određujete vi u skladu sa dnevnim obavezama)
* šećer nije dozvoljen, kao ni voće koje ga sadrži u većim količinama (banane, grožđe...)
* svedite unos soli na minimum
* pijte 2 l tečnosti dnevno, od vode do nezaslađenih napitaka (čaj, kafa, negazirana mineralna voda...)
* dva puta dnevno je dozvoljena užina koja se sastoji od nezaslađenog voća ili kafe i li čaja bez šećera
* ne preporučuje se da jedete poslije 18 h
Jelovnik
1. dan
Doručak: salata od bundeve sa šargarepom i sokom od limuna
Ručak: čorba od povrća sa bundevom (paprika, šargarepa, crni luk, mala količina krompira, zelenog lisnatog povrća i biljno ulje)
Večera: bundeva pečena u rerni
2. dan
Doručak: salata i pire od bundeve
Ručak: čorba od bundeve i uštipci od bundeve i krompira (kratko obariti povrće, narendati, pomiješati sa jajetom i malo brašna i pržiti na malo ulja od bundeve)
Večera: pečena jabuka
3. dan
Doručak: kaša od bundeve sa ovsenim pahuljicama (skuvati 200 g bundeve u vodi, sve propasirati i dodati kašiku ovsenih pahuljica)
Ručak: čorba od povrća sa ćuftama (skuvati čorbu od povrća i bundeve, pa 10 minuta pred kraj dodati ćufte napravljene od posnog junećeg mesa, jajeta i narendane bundeve)
Večera: dva parčeta tosta i salata od pečene bundeve i ananasa
4. dan
Doručak: pire od bundeve, salata od bundeve i povrća
Ručak: čorba od povrća i 2 pečena i oljuštene paprike (začinjene po ukusu)
Večera: ragu od bundeve (isjeckanu bundevu, šargarepe, tikvice i crni luk propržiti na malo biljnog ulja, naliti vodom, po želji dodati isjeckane šampinjone, začiniti i kuvati dok povrće ne omekša)