Recepti koji mirišu na detinjstvo

Ufrćkani burek i ostale bakine đakonije: Najpopularnija domaćica otkriva male tajne – bez ovog začina nema dobrog jela

Autor Maja Gašić

Novosađanka koja stoji iza profila "Bakine đakonije" i koja je u 66. godini postala senzacija na društvenim mrežama, za MONDO otkriva šta najradije kuva, zašto svaki njen specijalitet mora da ima neku “frcoklu” i bez kog začina nema dobrog jela...

Izvor: Instagram/Screenshot/bakine_djakonije

Ako na internetu često krstarite za kvalitetnim, proverenim receptima, velika je verovatnoća da ćete naići na one koje objavljuje Fatima Fejzulović, 66-godišnja Novosađanka koja stoji iza Instagram profila “Bakine đakonije”. Nekada nastavnica srpskog i ruskog, a potom i knjigovođa, za MONDO otkriva kako je poslednjih par godina doživela popularnost na društvenim mrežama, šta najradije kuva, zašto svaki njen specijalitet mora da ima neku “frcoklu” i bez kog začina nema dobrog jela, a dala nam je i neke korisne savete i proverene recepte…

Sve ono što se spremalo u vašem domu i mnogo više, kompletni recepti sa slikama postupaka pripreme i gotovih jela od kojih će vam poći voda na usta, Fatima nesebično deli sa svima koji uživaju u dobroj hrani. Umesto ekstravagnatnih specijaliteta od retkih namirnica, kakve viđamo na popularnim kulinarskim blogovima, u njenom onlajn kuvaru naći ćete ona “prosta”, tradicionalna jela kakva su naše mame i bake spremale, što je i jedan od razloga tolike popularnosti “Bakinih đakonija” na mrežama.

“Pre tri godine sam otvorila stranicu na Facebook-u po nazivu ‘Magična kuhinja’, kako iz ljubavi prema kuvanju tako i iz želje da se nekako povežem da drugarima iz gimnazije iz Kosovske Kamenice. Ali tamo je sve nekako išlo traljavo i ‘batalila’ sam”, priča Fatima za MONDO i dodaje da je to nije obeshrabrilo. Na nagovor ćerke prešla je na drugu, “popularniju” društvenu mrežu, Instagram.

"U početku je bio tu i tamo neki ‘lajk’, ali nisam marila. Kuvam iz zadovoljstva i volim da podelim dobar recept i to mi je bilo dovoljno.

Sve se promenilo kada je dobila poziv da gostuje u popularnoj emisiji “Praktična žena” i za gledaoce uživo spremi neki od svojih brzih
specijaliteta.

Ne kuvam za "fotkanje"

Jedan od razloga velike popularnosti “Bakinih đakonija” na društvenim mrežama, pored sjajnih recepata, jeste i to što su fotografije prirodne, “nenameštene”. “Slikam onako kako jeste, u tanjirima iz kojih jedemo, ništa ja tu posebno ne doterujem. Ne kuvam samo za ‘fotkanje’”, kaže Fatima kojoj pratioci na ovoj društvenom mreži često pišu i traže savet, preporuku kako i šta da skuvaju.

“Nisam mogla da verujem da su baš mene pozvali pored toliko blogerki i poznatih koji kuvaju. Ja sam obična žena koja voli da sprema za svoju porodicu i uživam u dobrom jelu. A izgleda da je baš u tome ‘štos’, da je to ono što su prepoznali na mojim slikama koje nisu profesionalne, niti nameštene”, objašnjava Fatima koja kaže da joj je gostovanje u emisiji donelo više od 3.000 pratilaca za svega par dana.

Danas “Bakine đakonije” verno prati više od 7.500 ljudi, a i da nije te nenadane popularnosti, i dalje bi nastavila da objavljuje recepte, ističe Fatima.

Svakog dana domaći hleb

Vrsna kuvarica za sebe kaže da nije veliki ljubitelj mesa, ali da voli baš ono što goji – slatkiše i testa, zbog čega je veći deo života provela “brojeći zalogaje”.

“Pofezne bih mogla svaki dan da jedem”, kaže ova rođena Novosađanka koja se u potrazi za mirnijim životom sa suprugom nedavno preselila u seoce Kisač, rodno mesto njene majke koja joj je još u detinjstvu usadila ljubav prema kuvanju.

Od malena volim da kuvam, a kako je mama bila bolešljiva, već sa 11 godina sam počela svakog dana da mesim hleb za celu porodicu. I danas je tako. U mojoj kući se isključivo jede domaći hleb, onaj iz pekare mi je nekako žilav.”

Odrastanje uz majku Slovakinju iz Bačke i oca Turčina rodom iz Gnjilana, kao i česte selidbe i život u različitim mestima širom bivše Jugoslavije, oblikovali su njeno kulinarsko umeće.

Moja kuhinja je zapravo mešavina tradicionalnih jela iz različitih krajeva. Dve godine sam živela u Bosni i tamo sam naučila da pripremam pite. U Vojvodini se spremaju štrudle, peciva, pa nasuvo sa krompirom, grizom, makom i slično. Moja mama je prihvatila kosovsku kuhinju, tako da je u našoj kući uvek bio mešovit jelovnik. Tako i ja kuvam i dan danas”, navodi i dodaje da najčešće kuva ono što voli njena porodica, ali uvek mora da doda i nešto svoje, neku “frcoklu”, da nešto oduzme ili doda, a u svaki recept doda i prstohvat najvažnijeg začina – ljubavi.

Ali, ako joj se dopadne recept, ne ustručava se i da proba nešto novo.

“Moderna jela” bez ukusa i mirisa

Kako prati novitete u ishrani, s vremena na vreme pripremi i neko jelo od popularnih zdravih namirnica, ali ako ne prođu test njene porodice – ništa od toga. “Spremila sam puding od čija semenki, ali nikome se nije dopao, a vala ni meni. Nema mi ni ukus, ni miris, šta da se lažemo”, kaže iskreno.

“Ponekad napravim neki izlet, pa spremim na primer kari sa piletinom, ali vrlo retko. Kako sva ta jala koja slikam i za koja objavljujem recepte mi u kući jedemo, onda izbegavam da spremam ono što im se ne sviđa.

Kada je pitate šta najviše voli da sprema, ona kaže – sve! Slano i slatko, meso i variva, kolače i testa …

“Konfekcijski broj” jaja i trik za savršeno testo

Otkako je u penziji, ima više vremena pa može da isprobava i komplikovanija jela, a svake nedelje, pored hleba, i umesi neki specijalitet. A kako joj testo uvek uspe, otkrila je za čitatelje MONDA. Trik je u veličini jaja, koja se sad prodaju u, kako kaže, “konfekcijskim brojevima”.

“Bilo da je reč o kiselom ili prhkom testu ili o onom za torte, nikad ne stavim celu količinu mleka koja je u receptu. Dodajem postepeno, jer ako je previše, onda mora da se doda brašno, a to pokvari celo testo. Problem je u jajima koja sada postoje u raznim veličinama, od S do XL, kao da je o odeći reč. Tako da je bitna razlika kada su manja, zato i dodajem namirnice postepeno”, otkrila nam je Fatima.

Fatimin fantastičan recept za burek kakav do sada još niste probali, potražite na sledećoj strani...

RECEPT ZA UFRĆKANI BUREK

 "Ja sam kanda u ufrćkanom fazonu. U poslednje vreme su mi sve objave od testa ufrćkane“, napisala je Fatima uz recept za burek od kojeg će vam poći vodi na usta...

Sastojci:

600 g brašna

1 puna kašičica soli

2 kašike ulja

300 ml mlake vode

Nadev:

500 g mlevenog junećeg mesa

200 g crnog luka

1 kašičica soli

1 kašicica bibera

ulje za premazivanje kora

I prstohvat ljubavi

Priprema:

Od brašna soli i vode zamesiti glatko i elastično testo i ostaviti 2-3 sata da odmara. Dok testo odmara, napraviti nadev. Luk iseckati i pomešati sa mesom, solju i biberom (meso i luk ostaje u sirovom stanju). Kad je testo odstajalo, podeliti ga na 4 dela, formirati loptice i opet ostaviti da testo odmori. Nakon toga svaku lopticu razvaljati oklagijom, a zatim nauljiti i razvlačiti rukama. Ja to radim na čaršafu, lakše mi je da posle urolam. Kad je kora razvučena dovoljno tanko rasporediti nadev samo na dva kraja kore. Zatim nauljiti, krajeve odseći, urolati do pola i preseći. To uradite i sa drugog kraja kore, zatim ih isprepletati, uviti kolut i staviti u nauljenu okruglu tepsiju. Postupak ponoviti i sa preostalim testom. Kad je burek u tepsiji, preko nauljiti i prvih 15 minuta peći na 250 stepeni C, zatim smanjiti na 200 stepeni C i peći još 30 minuta. Prijatno!

Sjajnu ideju za ručak "na brzaka" i savršen slatkiš sa voće, naći ćete na sledećoj strani...

RECEPT ZA PILEĆU FANTAZIJU

 Jedan vrlo jednostavan recept, što se kaže "za svaki dan".

Sastojci:

600 g pilećeg filea

70 g kačkavalja

70 g suvog vrata

70 g slanine

4-5 feferona

par komada čeri paradajza

maslinovo ulje

so i biber po ukusu

1 kašičica origana

1/2 kašičice belog luka u prahu

I prstohvat ljubavi

Priprema:

Raseći pileći file na 5-6 mesta, ali ne do kraja. U "džepove" stavljati kačkavalj, šunku, slaninu i seckane feferone. Nakon toga meso preliti maslinovim uljem, poređati čeri paradajz, posoliti, pobiberiti i dodati sušeni beli luk i origano. I to je to. Peći 40-45 minuta na temperaturi od 200 stepeni C.

RECEPT ZA VANIL KOLAČIĆE

Pripremaju se od lisnatog testa, a ukusni su koliko i lepi na oko!

Sastojci:

500 g lisnatog testa

300 ml mleka

3 kašike šećera

1 puding od vanile

1 vanil šećer

1 žumance

malo smeđeg šećera

50 g bele čokolade

100 ml slatke pavlake

šećer u prahu

I prstohvat ljubavi

Priprema:

Testo razvaljati i modlom ili čašom vaditi krugove. Os polovine krugova, modlom u obliku srca vaditi mala srdašca. Rubove celih krugova
premazati žumancetom i poklopiti onim sa srdašcem, slepiti i posuti smeđim šećerom. Peći 15 minuta na 180 stepeni C. Skuvati puding i u još vreo dodati 50 g bele čokokade, pokriti streč folijom i ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku i dodati ohlađenom pudingu i sve
zajedno izmiksati. U svako srcoliko udubljenje naneti nadev, a na nadev bobice ribizli i borovnica. Posuti šećerom u prahu i poslužiti. Prijatno, uživajte!

Tagovi