Stil

Liči na paradajz i krcata je vitaminom C: Japanci je stalno jedu zimi za imunitet

Autor Dušan Volaš

Pored imuniteta, kaki se preporučuje i kod bolesti želuca

Izvor: YouTube/Screenshot/ShamrockgirlWorld

Kaki ili japanska jabuka je poznata je je kao vrlo ljekovita voćka koja pomaže jačanja imunog sistema. Ono što je kod nje zanimljivo jeste da po izgledu najviše podsjeća na paradajz, a po ukusu na mješavinu kajsije i breskve. Kada je presječete na pola, iznenadićete se - uopšte neme košpice, samo "meso"!

Jede se kada je potpuno zrela, kada je plod sočan, sladak, a spoljašnost je poprimila crvenu boju. U Japanu je jedu redovno, posebno u zimskom periodu jer je pravi izvor zdravlja.

Plodovi su bogati vitaminom C i A i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno djeluju i na probavu. Krcata je i dijetalnim vlaknima koji stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem crijeva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Plod kakija, ili sok, ljekovito deluje kod bolesti želuca, crijeva, kod liječenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, djeluje umirujuće na organizam, opušta ga i jača cjelokupni imuni sistem.

Jedan plod japanske jabuke sadrži 12,6 mg vitamina C, što je otprilike 21 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Ovaj nutrijent je poznato da jača imunitet, štiti  organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Japanska jabuka je i odličan lijek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa venama.

Ako je redovno jedete zimi, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala.