narodni lekovi

Ren i turšija jačaju imunitet, obavezno ih jedite zimi

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ukusni dodaci svakodnevnim obrocima koji pomažu da se tijelo odbrani od "napadača"!

Izvor: YouTube/FoodWishes

Srpski nutricionista Ljubiša Knežević rekao je da je zimska ishrana veoma važna ako želimo da očuvamo imunitet i zaštitimo organizam od virusa.

Kao veoma važne saveznike organizma u ovoj borbi, on ističe ren i turšiju.

"Posebno koren rena, može da obezbijedi veliku količinu vitamina C, a podstiče i detoksikaciju organizma. Turšija nam pomaže da se organizam očisti od patogenih mikroorganizama, i spriječava zapaljenske procese u tijelu, osim toga je i prirodni probiotik", rekao je on.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Jogurt je takođe važan, jer sadrži aktivne bakterijske kulture koje djeluju kao probiotik, a žitarice bi takođe trebalo koristiti jer sadrže beta-glukan, poznat po odbrani organizma", rekao je Knežević.

Đumbir i med već su dobro poznata kombinacija koja nas štiti od štetnih dejstava okoline.

"Dokazano je protivupalno dejstvo đumbira, a najrasprostranjeniju primenu za jačanje imuniteta ima kada se pomiješa sa medom. Prirodni proizvod poznat vijekovima po ljekovitom dejstvu je med, gusta, slatka, sirupasta materija koju je poželjno konzumirati i kada grip nije prisutan", rekao je on.

Tagovi