Volimo ga na sve načine, a šta bi se dogodilo ako bismo ga jeli svakog dana?
Pasulj, jedna od najomiljenijih namirnica među Srbima, posebno je popularna tokom jeseni i zime. Sa mesom ili bez, čorbast, prebranac, uvijek aktuelan "vojnički", u vidu salate... recepta za ovu namirnicu u našoj kuhinji je pregršt.
Osim što je ukusan, pasulj je i veoma zdrav - sadrži vitamine B, C i karoten, kao i dosta kalcijuma i gvožđa. Može biti različitih boja, ali svaka ima visoku energetsku vrijednost (100 grama ima 335 kalorija), što mu je i prednost i mana - organizam dugo drži sitim, a s druge strane nije preporučljiv ako ste na dijetalnoj ishrani.
Možda najpoznatija njegova negativna strana jeste što stvara gasove, ali ne treba zaboraviti i brojne koristi - smanjuje loš holesterol i snižava pritisak, dobar je za trudnice, pomaže kod dijabetesa...
Ako volite pasulj, kako da znate da ne pretjerujete sa unosom? Šta bi se desilo u organizmu ako biste ga jeli svakog dana?
"Pasulj je bogat biljnim proteinima i vlaknima, a vitamini C i B u svom sastavu pomažu usporavanju procesa starenja i spriječavanju stvaranja bora. Redovna konzumacija mahunarki može pomoći u poboljšanju koncetracije i memorije", objašnjavaju stručnjaci sa Klinike Mejo.
"Ali, svakako se ne preporučuje pretjerivanje i svakodnevni unos ove namirnice. Pored pojačanog nadimanja i gasova, do kojih dolazi zbog celuloze u pasulju, opasnost predstavlja i povećani rizik od stvaranja kamenja u bubrezima i žučnoj kesi", objasnili su.