Jedemo ih jer su bogate hranljivim nutrijentima, imaju brojne benefite po zdravlje, ali u nekim slučajevima mogu biti pogubne...
Ima slučajeva kada je zdrava ishrana sve samo ne zdrava po nas. Da je zaista tako, potvrđuje slučaj Ruskinje (45) koja je pojela 1,5 kg kaki, odnosno japanskih jabuka i umalo umrla. Stomak joj je otekao, imala je opstrukciju creva i samo hitna operacija je spasila.
"Zloupotreba" čak i zdravih proizvoda može dovesti do vrlo neprijatnih posledica, čak i katastrofalnih. Uopšteno, preterani unos hrane bogate vlaknima može da izazove opstrukciju creva ili volvulus, jednostavnije rečeno "vezivanje creva". Blaže negativne posledice su neprijatnost u predelu stomaka i nadimanje.
Gotovo sve namirnice, čak i najkorisnije, mogu biti štetne ako se prekomerno konzumiraju, ali postoje one koji su posebno opasne kada se sa njima pretera. Kaki je među njima.
Ovo voće se smatra vrlo zdravim jer sadrži visok procenat joda, gvožđa i beta-karotena. Kaki pomaže u jačanju imuniteta, popravlja raspoloženje, preporučuje se kod uobičajene zimske despresije. A da ne pričamo koliko su ove japanske jabuke ukusne i slatke.
Bez obrira na sve benefite, ovo voće nije preporučljivo jesti u velikim količinama. Naročito ako imate dijabetes ili ste skloni "skokovima" šećera u krvi. Prilično je slatko i brzo podiže nivo šećera u krvi.
Kaki se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom.
Činjenica je da kaki sadrži veliku količinu tanina koji je karakterističan uglavnom za nezrelo voće i veliku količinu biljnih vlakana. Ove supstance mogu negativno da utiču na stomak i creva.
Taninske kiseline naročito smanjuju sekreciju tankog creva i narušavaju peristaltiku, pokretljivost creva, čak i kod zdravih ljudi. Ne preporučuje se deci, posebno ako imaju problema sa zatvorom. Preporuka nutricionista jeste da se ne uzima više od jedne voćke dnevno, u ekstremnim slučajevima - dve, ali ako su male.
Kaki sadrži posebne tanine, koji stvaraju gelski ugrušak u kiselom okruženju želuca. Vremenom ovaj ugrušak može da dehidrira i postane čvrst, formirajući takozvani bezoar, kamen, što može izazvati opstrukciju creva, bol, zatvor... U ekstremnim slučajevima, kao što je to bilo sa ženom iz Rusije koja je pojela ogromnu količinu kakija u toku dana, neophodna je hirurška intervencija. Nezrelo voće je posebno opasno jer sadrži više tanina.
I neke druge voćke stvaraju bezoare u želucu nakon prekomernog konzumiranja, kao što su smokve, šljive, mušmule, grožđe, orasi... Rizik se povećava ako pijete malo vode (hranu bogatu vlaknima uglavnom je bolje piti sa vodom) i manje žvaćete.