Hrana koja nas čini bolesnim

Pet namirnica zbog kojih se (vjerovatno) osjećate loše

Autor Vesna Kerkez

Učinite sebi uslugu i - izbjegavajte ih

Izvor: @9_fingers_ via Twenty20

Namirnice nam obezbjeđuju energiju, nutrijente, jačaju imuni sistem i pomažu nam da se odbranimo od bolesti. Ali, to ne važi za sve namirnice, neke od njih nam čine baš suprotno – izazivaju zdravstvene probleme, zapaljenje u organizmu, a jako loše utiču i na organe za varenje.

Evo o kojim namirnicama je riječ.

Rafinisani ugljeni hidrati

Prosti ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visoko obrađenoj hrani, poput grickalica, bijelog hljeba, soka, mogu da dovedu do nadutosti, gasova i grčeva.

Osim toga, mogu da dovedu i do zapaljenja u crijevima jer bakterije obožavaju slatku hranu.

Hrana bogata natrijumom

Kupovne supe, šunka i drugi suhomesnati proizvodi obično sadrže dosta natrijuma.

"Hrana bogata solju oštećuje unuštrašnju slozokožu crijeva, zbog čega se povećava rizik od čireva, pa čak i kancera", kaže naučnik Vilijam Li.

Niskomasni jogurt

Stručnjaci upozoravaju da se u niskomasnim varijantama različitih mliječnih proizvoda nalazi dosta šećera, što dovodi do nadutosti, konstipacije, nervoznih crijeva.

Osim toga, ishrana bogata šećerom ozbiljno narušava balans dobrih bakterija u crijevima, čime se oslabljuje i imunitet.

Ljuta hrana

Na zdravlje nekih ljudi može da utiče dobro, ali ukoliko se jedu u pretjeranim količinama i svakodnevno, može da izazove bolnu dijareju.

Namirnice koje sadrže kapsaicin, sastojak koji je zadužen za osjećaj ljutine, može da iritira unutrašnju sluzokožu stomaka, da izazove mučnine, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju koja peče.

Vještački zaslađivači

Vještački zaslađivači koji se nalaze u brojnim dijetalnim napicima i "zdravim" slatkišima mogu da dovedu do disbalansa bakterija u crijevima.

Istraživanje iz 2018. godine je pokazalo da digestivni sistem postaje toksičan nakon izloženosti od samo jednog miligrama po mililitru vještačkih zaslađivača.

(MONDO)