Evo koliko dugo je bezbijedno da držite meso u zamrzivaču.
Kada stavljate bilo koju hranu u zamrzivač, uvijek je pametno da preko kese stavite naljepnicu na kojoj ćete napisati datum zamrzavanja. A kada je riječ o tome koliko dugo je bezbedno meso držati zamrznuto, pa ga nakon toga jesti, evo detalja.
Prema preporukama američke Agencije za hranu i lijekove, cijelo pile ili ćurka u zamrzivaču mogu da stoje do godinu dana. Međutim, kada se zamrzavaju komadi – pileća prsa, bataci ili krilca, najbezbjednije je pojesti ih u roku od devet mjeseci.
Iznutrice ne bi trebalo jesti ako su zamrznute bile duže od tri ili četiri mjeseca, a kada je riječ o svježem mesu, može stajati i po nekoliko mjeseci zamrznuto, u zavisnosti od toga da li je riječ o teletini, jagnjetini...
Američka Agencija za hranu i lijekove preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju najduže do 12 mjeseci, a kotleti najduže do šest mjeseci.
Ukoliko ste meso zamrznuli nakon pečenja, možete da ga čuvate do godinu dana.
Sirova svinjetina narezana na komade može da se čuva u zamrzivaču najduže do šest mjeseci, a pečeno svinjsko meso od četiri mjeseca do godinu dana.
Prerađeno meso, poput slanine, kobasica, šunke i slično, ne bi trebalo da se drži u zamrzivaču duže od mjesec ili dva, dok mljeveno meso može da stoji tri do četiri mjeseca.
Kuvano meso i riba u zamrzivaču mogu da se čuvaju tri do četiri mjeseca, a kada je riječ o ribi, sve zavisi od vrste. Naime, nemasna riba može da se drži u zamrzivaču od šest do osam mjeseci, a masna riba ima znatno kraći rok trajanja – od dva do tri mjeseca.
(MONDO)