Svi znaju da je zdrav, a posebno pomaže kod problema sa pritiskom.
Japanski naučnici sa Medicinskog univerziteta u Tokiju otkrili su da sok od paradajza može smanjiti krvni pritisak i nivo holesterola kod ljudi koji su od riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Rad naučničkog tima objavljen je u časopisu "Food Science and Nutrition".
Stručnjaci su sproveli eksperiment u kojem je učestvovao 481 dobrovoljac. Ispitanici su tokom cijele godine konzumirali neograničene količine nesoljenog soka od paradajza i bilježili sve promjene koje su primijetili u zdravstvenom stanju.
Po završetku eksperimenta, istraživači su upoređivali rezultate koje su iznijeli svi ispitanici i otkrili da su mnogi učesnici sa prehipertenzijom ili hipertenzijom imali prosječan pad krvnog pritiska od 3 odsto.
Ali jedna stavka je bila veoma bitna. Autori rada su istovremeno ukazali da posoljen sok od paradajza može da izazove suprotan efekat, jer sadrži veliku količinu natrijuma. Stručnjaci preporučuju konzumiranje pića bez ikakvih dodataka.
Što se tiče nutritivnog sastava, paradajz je prava mala riznica zdravlja, a evo čime obiluje:
* vitaminima A i C - važni su za vid, zdravlje kostiju i zuba kao i generalno bolji imunitet;
* vitaminima B3 i B6 - sok od paradajza bogat je ovim vitaminima koji su veoma važni za stabilizaciju nivoa holestereola. Čaša soka dnevno bitno utiče na smanjenje "lošeg" holesterola. Vitamin B6 razbija homocisten, jedinjenje koje oštećuje krvne sudove i povećava rizik od srčanih bolesti;
* magnezijum - ovaj mineral pokreće mišiće, ublažava glavobolju, spriječava grčeve i veoma je važan za zdravlje srca;
* hlor i sumpor - potpomažu bolji rad jetre i bubrega, što je ključno za detoskikaciju organizma.
(MONDO)