Stil

Kada želudac boli i peče, ovo izbjegavajte: Namirnice koje pojačavaju gastritis i narušavaju zdravlje

Autor Maja Gašić

Izbjegnite ih da ne biste pogoršali stanje!

Izvor: YouTube/Screenshot/FlavCity with Bobby Parrish

Kada se kaže gastritis, obično se misli na zapaljenje sluzokože želuca izazvane pojačanim lučenjem želudačne kiseline. Ovo stanje povezuje se sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom jela ili ukoliko duže vrijeme ne unosimo hranu. Iz želudačna kiselina jeste najčešći uzrok gastritisa.

Zašto se javlja gastritis?

Želudačnu kiselinu povećavaju razni faktori. Na prvom mjestu stres, zatim iritirajući lekovi (npr. aspirin, kafetin, brufen). Oštećenja i upale sluzokože tokom gastritisa mogu nastati usljed infekcije posebnim bakterijama, neuhranjenosti, zloupotrebe alkohola, metaboličkih poremećaja, nasljedne predispozicije i drugih razloga koji utiču na lučenje kiseline i zaštitna svojstva sluznice želuca. 

Jedan od čestih uzročnika gastritisa jeste bakterija "helicobacter pylori" koja može vremenom da izazove komplikacije i izazove čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. 

Namirnice koja izazivaju gastritis i povećavaju rizik od razvoja čira su:

* Alkohol doprinosi uništavanju zaštitnog sloja sluznice želuca i može ga oštetiti

* Prekomjeran unos huhinjske soli, kao i jakih, pikantnih začina

* Prosti ugljeni hidrati - povećavaju proizvodnju želudačne kiseline, pa je svakako preporuka smanjiti unos pekarskih proizvoda, hljebova, džemova, konzervisane hrane i šećera

* Hrana koja se fermentiše u organzmu (poput mlijeka), namirnica koje sadrže "gruba" vlakna, poput rotkve, grožđa, hljeba od cijelog zrnevlja - one komplikuju rad gastrointestinalnog trakta.

* Dugotrajna ili česta upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, hemikalije sadržane u njima mogu oštetiti sluznicu želuca.

Tagovi