Zahvaljujući određenim hranljivim sastojcima, neka hrana negativno utiče na svježinu i elastičnost kože.
Dr Rupi Ojla, naučnik sa Instituta Ašer Univerziteta u Edinburgu, otkrio je kako se treba hraniti da bi se održao mladolik izgled kože.
Doktor je istakao da konzumacija hrane bogate gvožđem, poput crvenog mesa, nikako se ne preporučuje jer štetno utiče na elastičnost kože i generalno ubrzava njeno starenje. Preporučio je ishranu sa niskim sadržajem proteina, a jelovnik bogat voćem, povrćem i orašastim plodovima koji su bogati antioksidantima, kolagenom, mineralima i antiinflamatornim svojstvima.
Jelovnik bogat biljnom hranom smanjuje upale, oštećenje ćelija i štiti ih od starenja, kažu naučnici. Osim toga, dijeta sa smanjenom količinom proteina smanjuje prekomjernu proizvodnju hormona rasta, koji ubrzava starenje.
(Mondo.rs)