Evo šta nikako ne treba da jedete za doručak i zašto!
Obrok kojim započinjete dan jako je važan jer, ne samo da od njega zavisi kako ćete i šta jesti tokom dana, već ima i veliki uticaj na zdravlje.
Za početak, jako je važno da doručkujete jer je dokazano da taj prvi obrok u toku dana smanjuje rizik od infarkta, dijabetesa, poboljšava koncetraciju. Takođe, može da vam pomogne i da smršate, jer su manje šanse da tokom dana imate "napade gladi" kada ćete posezati za grickalicama i slatkišima.
Ali, nije važno samo da doručkujete, već i šta doručkujete – a stručnjaci upozoravaju da su neke namirnice koje svi često jedemo loš izbor za prvi obrok tokom dana.
Kobasice
"Iako mnogi to jedu za doručak, nije baš najhranljivija opcija. Kobasica je napravljena od mljevenog mesa, masti, začina, dodatih ukusa, raznih aditiva", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Roksana Esani.
Ona ističe i da kobasice obično sadrže dosta natrijuma, zasićenih masti i kalorija, a sve to utiče na povećanje nivoa krvnog pritiska, holesterola i potencijalno kilaže.
Umjesto ovih namirnica, Esanijeva predlaže da za doručak jedete hranu bogatu proteinima, poput jaja, grčkog jogurta ili putera od orašastih plodova.
Pahuljice sa šećerom
"Dan započet pahuljicama znači da ćete vjerovatno ubrzo biti gladni, jer je većina pahuljica napravljena od rafinisanog brašna, što znači da sadrže malo vlakana", objašnjava dijetetičarka Keli Megrejn. "Osim toga, sadrže dosta šećera, a malo proteina", dodaje.
Peciva
Iako najveći broj ljudi vjerovatno jede upravo različita peciva za doručak, jer je to najjednostavnija i najbrža varijanta, definitivno nije dobra.
"Iako su ukusna, peciva su bogata prostim ugljenim hidratima koji će vas držati sitim kratak vremenski period, a onda će nakon toga doći do naglog pada energije", kaže nutricionistkinja Ejmi Šapiro.
"Osim toga, dodaci pecivima su najčešće bogati zasićenim mastima i mogu da dovedu do povećanja holesterola i začepljenja arterija".
Voćni sok
Vjerovatno nikada ne biste ni pomislili da je svježe cijeđeni voćni sok loša opcija za doručak, ali nutricionistkinja Šapiro upozorava na "skrivenu opasnost".
"Kada cijedite sok od nekog voća, iz njega uklanjate sva vlakna, a ostaju vam šećer i kalorije. Kada popijete čašu cijeđenog soka od pomorandže, to je kao da ste pojeli 5-6 pomorandži i unijeli više od 300 kalorija".
Ona ističe da je uvijek bolje pojesti voće nego cijediti sok jer se na taj način unose i vlakna, pa i sitost duže traje.
Voćni jogurt sa manje masti
"Jogurt, posebno grčki jogurt, sjajna je opcija za jutro jer je bogat proteinima i kalcijumom. Međutim, čuvajte se opcija sa manje masti jer u njima uglavnom manjak masti nadoknađuju šećerom. Kao rezultat toga, većina jogurta sa manje masti ima šećera koliko i ista količina sladoleda", ističe dijetetičarka Keli Megrejn.
(MONDO)