Stil

Namirnice koje čište krvne sudove: Smanjuju rizik od tromboze i ljekari ih preporučuju

Autor Maja Gašić

Namirnice koje su svima dostupne.

Izvor: Tanjug/Dušan Aničić

Tromboza je ozbiljno stanje koje se liječi ljekovima za razrjeđivanje krvi, a od velike pomoći u početnoj fazi  i kao prevencija jeste određena hrana. 

Evo koje namirnice su preporučuju za razređivanje krvi i čišćenje krvnih sudova:

1. Voda

Dehidratacija može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i rizika od tromboze. Obavezno pijte dovoljno vode tokom dana. Najviše se preporučuju sveži sokovi, jer su alkalni.

2. Bijeli luk

Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, efikasan je u prevenciji tromboze i štiti krvne sudove i srce od štetnih efekata slobodnih radikala.

3. Kurkuma

Pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi, deluje kao sredstvo protiv trombocita i veoma je dobra alternativa lijeku.

4. Đumbir

Pozitivno djeluje na agregaciju trombocita, što ga čini odličnom namirnicom za razređivanje krvi. Sadrži prirodnu kiselinu koja se naziva salicilat, koja je antiinflamatorno i antikoagulantno jedinjenje.

5. Ljuta paprika

Jedan je od antikoagulansa sa najbržim djelovanjem i sprječava da se trombociti grupišu, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka. Ako jedete puno paprike, smatra se da čak možete da pomognete razbijanju krvnih ugrušaka.

5. Ananas

Sadrži enzim bromelain koji je prirodno sredstvo za razrjeđivanje krvi koje smanjuje ljepljivost trombocita. Ove prednosti se povećavaju kada kombinujete ananas sa kurkumom i đumbirom.