Stil

Trudnice treba da jedu višnje, evo zašto... 🍒

Autor Vesna Kerkez

Obiluju brojnim nutrijentima, a jedan je ključan za pravilan razvoj novorođenčeta.

Izvor: @CyberKristiyan via Twenty20

Stiže sezona višanja, obavezno iskoristite ovaj dar prirode da biste nadoknadili nedostatak korisnih mikroelemenata u tijelu. Kad je riječ o sadržaju hranljivih sastojaka, višnje se mogu nazvati superhranom, posebno za buduće mame.

Ovo bobičasto voće sadrži 12 do 15 mg vitamina C u 100 grama i nevjerovatnih 210 mg kalijuma, koji je veoma važan elektrolit. Osim toga, višnje su bogate mineralima poput magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora.

Ovo voće je posebno korisno za trudnice. Jarkocrveni plodovi nisu samo ukusni, već sadrže i elemente koji su neophodni za razvoj novorođenčeta.

Kad je riječ o uticaju na zdravlje trudnica, čarobni sastojak predstavljaju folna kiselina i vitamin B, a koji su važni za rast i podjelu ćelija, kao i razvoj DNK strukture. Sve ovo je presudno za zdrav razvoj djeteta.

U 200 grama višanja nalazi se 150 mikrograma folata, koji može da "pokrije" trećinu preporučenih dnevnih potreba za ovim elementom kod odraslih osoba. Istovremeno, trudnice treba da konzumiraju 600 mikrograma dnevno folne kiseline, a višnje će im u tome najbrže pomoći.

Inače, višnje nisu jedini izvor folne kiseline, i jagode ih takođe sadrže u popriličnoj količini.

(MONDO)