Ljekovit

Kad nos procuri od klime, pomaže čaj od čarobnog cvijeta

Autor Dragana Božić

Saznajte kako da pripremite čaj od nevena, prirodni lijek za brojne tegobe.

Izvor: YouTube/Screenshot/Sonali Banerjee

Neven nije samo ukras za dom, ovaj cvijet upečatljive, jarke boje je izuzetno koristan za zdravlje, domaćinstvo, ali i baštu - tjera komarce i insekte... Neven sadrži minerale, vitamine, flavonoide i aktivno se koristi u narodnoj medicini.

Zahvaljujući brojnim nutrijentima koje sadrži, neven je od velike pomoći kod brojnih bolesti - jača imunološki sistem, pomaže kod gripa, curenja nosa, pa čak i tegoba sa sinusima. Poboljšava stanje krvnih sudova kod ateroskleroze, normalizuje varenje i još mnogo toga.

Najviše se koristi kao čaj, a ključno je kako se priprema.

Ako vam zbog klime "prorade sinusi", ova biljka provjereno pomaže. Napravite čaj koji rješava problem curenja nosa i glavobolja izazvanih upalom sinusa.

Sameljite 5 suvih pupoljaka nevena, stavite u posudu za inhaliranje (od pola litre). Sipajte ključalu vodu da prekrije cvjetove i dva prsta preko. Poklopite posudu, sačekajte pet minuta i možete da se inhalirate.

Za jačanje zidova krvnih sudova

Potrebne su 2 kašičice sjeckanih cvjetova nevena i kašika livadskog cvijeća. Sve prelijti sa 0,5 litara ključale vode. Pustiti da se kuva 20 minuta, pokriveno. Uzimati 3 puta dnevno, po jednu čašu prije obroka. Inače, čaj pomaže kod spoljnih i unutrašnjih krvarenja.

Važno je napomenuti da čaj od nevena ne bi trebalo da koriste trudnice, dojilje, osobe koje imaju jake alergijske reakcije, kao ni djeca mlađa od 14 godina.