Zdrava ishrana

Nutricionistkinja otkrila: Ovo su najbolje kombinacije hrane za zdravlje

Autor Maja Gašić

Saznajte koje su najbolje kombinacije hrane, od kojih imamo najviše koristi za zdravlje

Izvor: YouTube/Simple Meal Prep.

Bez obzira na ukus, neke kombinacije hrane su jednostavno bolje jer omogućavaju organizmu da u potpunosti iz namirnica apsorbuje vitamine i druge hranljive materije. I ne samo to.

Sigurno vam se desilo da nakon obroka osjećate naduto, čak vas i boli stomak ili imate gasove, a  da se niste pritom prejeli. Osjećaj nelagode nakon jela ni u kom slučaju ne bi trebalo da se javi, naprotiv, trebalo bi da se osjećate puni energije. Za sve je kriva pogrešna kombinacija namirnica koja negativno djeluje na funkcionisanje digestivnog sistema.

Nutricionistkinja Amanda Arsel izdvojila je najbolje kombinacije namirnica koje našem zdravlju pružaju najviše benefita.

1. Sardine i sir

Sardine i sir su možda jedan od najboljih kombinacija. Zajedno ove namirnice zasićuju tijelo i obezbjeđuju mu korisne nutrijente poput gvožđa, vitamina D i kalcijuma, a da pritom ne ometaju apsorpciju jedni drugih.

2. Hljeb i salata

Nutricionistkinja ovu kombinaciju naziva "dobitnom". jedino je važno da izaberete zdrave opcije, ako što su hljeb od cijelog zrna i salata od paradajza i luka. Nerastvorljiva vlakna u hlebu pomažu u apsorpciji kvercetina, supstance koja smanjuje upale u tijelu. Za preliv treba koristiti maslinovo ulje koje će pomoći da se antioksidans likopen, koji se nalazi u paradajzu, lako apsorbuje.

3. Luk i pasulj

Amanda Arsel je primijetila da crni luk (koji je bogat kvercetinom) i pasulj (koji sadrži korisne katehine) pomažu da se smanji rizik od srčanog udara. Osim toga, pasulj je i izvor kalijuma i magnezijuma - supstanci za koje se zna da su korisne za funkcionisanje srca i krvnih sudova. Pasulj sadrži i aminokiseline koje regulišu metaboličke procese.

4. Integralni pirinač i skuša

Ovaj "par" pomaže u jačanju kostiju. Glavna karakteristika skuše jeste da se njeni sastojci lako apsorbuju u ljudskom tijelu. Nutrijenti kojima je ova kombinacija obiluje jačaju srce i krvne sudove, snižavaju nivo holesterola i blagotvorno djeluju na moždano tkivo.

5. Jaja i sok od pomorandže

Nutricionistkinja preporučuje još jednu neobičnu, ali zdravu kombinaciju – sok od pomorandže i jaja. Bogate vitaminom B12 i folatom, ove namirnice u kombinaciji jačaju nerve i krvne sudove.

MONDO