Opasno ako ignorišete!

Kako prepoznati pokvarena jaja: Užasan miris nije jedini pokazatelj

Autor Maja Gašić

Kako prepoznati pokvarena jaja? Osim užasnog mirisa nalik sumporu, postoji i jedna suptilna promena koja ukazuje da ste u riziku da se "otrujete",

Izvor: YouTube/Carolineartiss

Kako prepoznati da li je jaje svježe i bezjbedno za jelo? Osim specifičnog mirisa koji nedvosmisleno pokazuje da je namirnica pokvarena, postoje još neki znakovi koji ukazuju da jaje sadrži štetne bakterije i nikako ga ne treba jesti.

"Iako će se većina ljudi brzo oporaviti od trovanja pokvarenom hranom, ipak se kod nekoga mogu razviti hronični, teški ili čak po život opasni zdravstveni problemi", stoji u izveštaju o bezbjednosti jaja koji je objavila američka Uprava za hranu i lekove (FDA). Zato je izuzetno važno da odmah prepoznate signale da je namirnica nebezbjedna za jelo i da vam može ugroziti zdravlje.

"Ako primjetite da je bjelance ružičasto ili se boja "preliva", odmah ga bacite. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), promjena boje ili pojava iridescencije (prelivanje boja), koliko god da je suptilna, može da ukazuje na kvarenje zbog bakterije "pseudomonas". Konzumiranje jaja zaraženih ovim bakterijama može da dovede do trovanja hranom, kažu stručnjaci.

"Ova bakterija proizvodi fluorescentni pigment u bjelancetu jajeta. Ako naiđete na takvo jaje, bacite ga", preporučuju stručnjaci Centra za bezbjednost jaja. Prisustvo bakterije "pseudomonas" može da izazove i druge primjetne promjene u jajima.

"Pokvarena jaja mirišu na buđ, kiselo ili trulo voće", piše u studiji objavljenoj u "Poultry Science". Pored promjena u boji, bjelance je razvodnjeno i "cijedi se“, a na žumancetu se formira bjeličasta pokorica koja kasnije postaje smeđa.

Međutim, nisu sve promjene u boji znak da jaje nije bezbjedno za jelo. Dok neke ukazuju na kvarenje, druge su savršeno bezbjedne.

"Zamućeno bjelance (albumen) je znak da je jaje veoma svježe. Bistro bjelance je pokazatelj da jaje stari", navodi USDA. "Boja žumanceta može da varira u nijansama u zavisnosti od ishrane kokoške. Ako jede puno žuto-narandžastih biljnih pigmenata, žumance će biti tamnije žuto", dodaju stručnjaci iz Uprave za hranu.

Pored toga, normalno je da primjetite malu količinu crvene boje u jajima.

"Krvave tačkice su uzrokovane rupturom jednog ili više malih krvnih sudova u žumancetu u vreme ovulacije. To ne znači da jaje nije bezbjedno", ističu stručnjaci USDA.

MONDO